Rudi De Winter en Françoise Chombar [47]

Vermogen € 869 250 000
Gekend als Melexis
Activiteit Management en beheer vermogen
Inplanting Heusden-Zolder (Limburg)
Tendens Stijgend
Huidige positie 47


Het echtpaar Rudi De Winter en Françoise Chombar ligt mee aan de basis van het bedrijfsimperium dat werd uitgebouwd door Roland Duchâtelet. Samen controleren ze 50 procent van de groep Xtrion. Die controleert de beursgenoteerde bedrijven Melexis en X-Fab. Françoise Chombar is CEO van Melexis. Melexis maakt micro-elektronica voor de auto-assemblage. De ingenieurs van het bedrijf werken vandaag aan oplossingen die pas over drie tot vijf jaar zullen worden ingebouwd in auto’s. Elke auto die ergens ter wereld van de band rolt, heeft gemiddeld zes Melexis-chips aan boord. De auto wordt zich almaar meer bewust van zijn omgeving en helpt zo de bestuurder zuiniger en veiliger te rijden. Melexis heeft het in minder dan een kwarteeuw tot de top vijf van de wereld in automobiele sensorcomponenten geschopt. De rest in de top tien is minstens tweemaal zo oud. “We konden dat alleen bereiken omdat we jaar na jaar sneller zijn gegroeid dan de markt. We zijn gestart toen de auto maar weinig elektronica bevatte. De trend naar meer speelt vandaag nog volop.” zo zegt Françoise Chombar in het blad Trends. Haar echtgenoot is de sterke man bij X-Fab. Die fabriceert chips, onder meer in opdracht van Melexis.

De Winter en Chombar ontmoetten elkaar aan de universiteit en staan al heel hun carrière dicht bij Duchâtelet. De Winter leerde Duchâtelet kennen bij het chipbedrijf Mietec uit Oudenaarde. Toen Duchâtelet overstapte naar de chip-startup Elmos in Dortmund, volgde De Winter hem. Ook Chombar ging er aan de slag. Sedertdien kenden hun carrière een gelijklopende evolutie. Maar waar Duchâtelet in de publieke kijker liep als politicus met zijn partij Vivant en als sportinvesteerder in voetbal bleef het echtpaar De Winter-Chombar in de luwte. Het was de beursintroductie van X-FAb in 2017 op de beurs van Parijs die hun defintief in het daglicht plaatste.

In de zomer van 2021 zette de 58-jarige Françoise Chombar een stap terug. Ze levert haar plaats van CEO van het succesvolle micro-elektronica bedrijf Melexis in voor dat van voorzitter van de raad van bestuur. Op die plaats vervangt ze de 74-jarige Roland Duchâtelet.