VOETBALGELD – “De vrienden van Anderlecht” zijn terug (en de nood aan duurzaam herstel voor Marc Coucke)

Wouter Vandenhaute samen met zijn echtgenote Catherine Van Eylen, sportjournaliste bij de openbare omroep VRT. (Foto: Belga Images)

Er is een nieuw financieel reddingsplan in de maak voor de voetbalploeg Anderlecht. Sleutel in het verhaal is Wouter Vandenhaute, de huidige voorzitter van de ploeg. Samen met Geert Duyck, topman bij de durfkapitalist CVC, zou hij 24 miljoen euro op tafel leggen om meer dan 25 % van de club te verwerven. Vandenhaute en Duyck boden al in 2017 samen op Anderlecht. Toen wilden ze 45 miljoen euro betalen voor 60 % van de club. Vandenhaute sprak toen over “de vrienden van Anderlecht”. Eén van die ‘vrienden’ in 2017 was Steven Buyse, een collega van Duyck bij CVC. Opmerkelijk, nu zou die afzonderlijk 5 miljoen inbrengen. Het duo Vandenhaute-Duyck kan de tweede grootste aandeelhouder van Anderlecht worden naast Marc Coucke. Die draagt een schuldenlast mee van 51 miljoen euro bij Anderlecht. 18 miljoen daarvan zet hij om in kapitaal. 33 miljoen haalt hij weg van de financiële balans van de ploeg om die terug betaald te krijgen wanneer Anderlecht winstgevend is. Die schuldenlast hangt als een zwaard van Damocles boven de investeerders in de voetploeg. Met zoveel schulden dreigt de ploeg zijn licentie te verliezen.

In 2017 werkte Vandenhaute in eerste instantie een overnamebod op Anderlecht uit samen met Paul Gheysens, eigenaar van de bouwgroep Ghelamco en van de voetbalploeg RFC Antwerp. Maar die coalitie spatte uiteen. Waarop Vandenhaute een tweede kans waagde met Geert Duyck en Steven Buyse. Tot veler verrassingen was het echter Marc Coucke die het haalde. Veel genot zou die niet beleven aan zijn topploeg die financieel en sportief meteen in en sukkelstraat terecht kwam. Aan een niet eerder gezien tempo volgden topfiguren elkaar op, zowel op als naast het voetbalveld. Dat kostte stukken van mensen liet Coucke achter met 50 miljoen euro schulden. En met een ruzie met de minderheidsaandeelhouders die aan boord waren gebleven.



Die ruzie moet nu worden opzij geschoven door het nieuwe financiële reddingsplan. In het plan dat voorligt moet Coucke samen met die minderheidsaandeelhouders nog eens 13 miljoen euro ophoesten. Hoe dat moet gebeuren is niet meteen duidelijk. Die minderheidsaandeelhouders zijn Michael Verschueren, Etienne Davignon, de familie Beerlandt en de dochters van de familie Van den Stock, de voormalige eigenaar van Anderlecht. Vooral die laatste twee partijen kunnen met Coucke niet meer door dezelfde deur. (Lees verder onder de foto)

Geert Duyck (Foto: Belga Images)

Het plan moet nu verder worden uitgewerkt en moet tegen eind dit jaar werkelijkheid worden. Indien dat lukt, zal het in elk geval de financiers Geert Duyck en Steven Buyse meer in het daglicht plaatsen. Geen van beiden zit daar echt op te wachten. Duyck werkt al meer dan 20 jaar voor CVC. In België zette hij mee financiële deals op de rails voor de verlichtingsgroep Massive, Mister Minit, maar ook Starbev (ex-AB InBev), Taminco (ex-UCB) en Bpost. Zelf investeert hij in België in vastgoedprojecten. Steven Buyse is dan weer partner van het durfkapitaalfonds CVC en familiaal aandeelhouder van de groep G&V Energy. In 2020 stapte hij ook in het kapitaal van Golazo, het bedrijf van sportmanager Bob Verbeeck. Die laatste is onder meer in het wielrennen een concurrent van Wouter Vandenhaute. Misschien vandaar dat Buyse niet echt meer tot de ‘vrienden van Anderlecht’ van 2017 behoort en nu in eigen naam investeert.