Hoog pokerspel rond de toekomst van de Brusselse voetbalploeg RSC Anderlecht. De tandem Paul Gheysens (Ghelamco) en Wouter Vandenhaute (Woestijnvis) is uit elkaar gespeeld, Vandenhaute stapt uit de overnamerace, zo klonk het gisteren. Vandaag blijkt dat Vandenhaute meer dan ooit aanwezig is in de strijd om de topploeg. Hij verenigde een groep investeerders in wat hij “de vrienden van Anderlecht” noemt. Opvallende aanwezige: Johnny Thijs, de vroegere topman van B-Post maar vooral tot begin dit jaar onafhankelijk bestuurder bij Ghelamco. Waar hij vertrok wegens onverenigbaarheid met… Paul Gheysens.
Vandaag zou er duidelijkheid komen over de nieuwe eigenaar van Anderlecht. Vraagprijs: 100 miljoen euro voor 100 %. Dat rekent gemakkelijk voor de kleine aandeelhouders. En dat zijn er nogal wat. Ultieme kwamen gisteren twee biedingen op de bestuurderstafel van de voetbalploeg. Ghelamco-baas Paul Gheysens liet zijn kinderen Michael (35), Simon (34) en Marie-Julie (23) een bod op de club plaatsen. Wellicht hoopt hij zo naast Anderlecht ook de controle te houden over FC Antwerp.
Gheysens vormde eerst een tandem met media ondernemer Wouter Vandenhaute. Maar die tandem bleek al snel onhoudbaar. Nu duikt Vandenhaute op met “de vrienden van Anderlecht”. Die vrienden zijn onder meer Johnny Thijs, Geert Duyck en Steven Buyse. De laatste twee zijn investeringsmanagers bij de investeringsgroep CVC Capital Partners. De vrienden zouden een bod hebben uitgebracht van 45 miljoen euro voor 60% van de aandelen. Johnny Thijs is ook een gewezen topman van de biergigant AB Inbev en een gewezen collega van Jo Van Biesbroeck. Die moet de biedingen afhandelen. Van Biesbroeck werkt in nauw overleg met Alexandre Van Damme, Rijkste Belg, grootaandeelhouder van AB Inbev en eigenaar van 16 % van Anderlecht.
Paul Gheysens kijkt dus aan tegen een belangrijke concurrent die in perceptie veel sterker staat dan de bijwijlen brutale ondernemer uit Ieper. En dan is er ook nog Johan Beerlandt, kleine aandeelhouder en met Besix een concurrent van Gheysens. “Ik heb geen bod uitgebracht, zo zei Beerlandt, maar ik zal niet toelaten dat Anderlecht is de handen komt van roofdieren die enkel uit zijn op financieel gewin.” Naar verluid moet de verkoop van Anderlecht bij unanimiteit worden goedgekeurd.
UPDATE
Er zou nu ook een derde bod zijn en wel van Jan Peeters, voormalig financieel directeur van Marc Coucke bij Omega Pharma. Hij is een groot supporter van Anderlecht en droomt al jaren van een voetbalclub. Bovendien is Peeters een kennis van RSCA-aandeelhouder Michael Verschueren en kan hij investeerders rond zich verzamelen. Peeters zelf deed het gerucht gisteren af als ongegronde info. Nu zou hij toch rijden en wel voor Michael Verschueren. Die laatste, zoon van de iconische ex-Anderlecht-manager Michel, spreekt van een bijzondere dag. Verschueren controleert 10 percent van de aandelen. Hij zit als bestuurder bij de European Club Association aan tafel met de voorzitters van de grootste Europese clubs, wat hem wel tot een belangrijke pion voor Anderlecht maakt.
De raad van bestuur van Anderlecht is op een geheime locatie samengekomen om de biedingen te bespreken.