NIEUW – Wouter Vandenhaute incasseert verlies van 18,9 miljoen euro (en ziet vermogen smelten als sneeuw voor de zon)

Wouter Vandenhaute

Op 3 juni 2019 heeft telecomoperator en mediagroep Telenet de 20 % aandelen overgekocht die Wouter Vandenhaute en zijn businesspartner Erik Watté nog aanhielden in De Vijver Media, de holding boven de commerciële tv-stations Vier en Vijf. Tegelijkertijd nam Telenet ook nog 37 miljoen openstaande bankschulden van de Vijver Media over. Waterman & Waterman, de holding van Vandenhaute en Watté, incasseert op die operatie een verlies van net geen 19 miljoen euro. Het overgedragen verlies van Waterman & Waterman stijgt tot 51 miljoen euro en het vermogen van de holding daalt tot 8 miljoen euro. Daarmee is de rol van Vandenhaute als media ondernemer afgelopen. Het verhaal roept ook vragen op over de financiële slagkracht van Vandenhaute als voorzitter van de voetblaploeg Anderlecht. Alles laat uitschijnen dat Vincent Kompany daar de zwaarste financiële inspanning zal doen.

Ooit maakte Vandenhaute furore met zijn productiehuis Woestijnvis en daarna met de commerciële tv-stations Vier en Vijf. Maar financieel moest Vandenhaute terugvallen op de financiering via banken. Wanneer de internationale productie van de film The Loft volledig de mist in ging, dreigde het bankroet. Eerst kwam de mediagroep Mediahuis (De Standaard en Het Nieuwsblad) tussen. Daarna kwam Telenet op de proppen als redder van de hele constructie. Nu is de Amerikaanse mediagroep volledig eigenaar van alle vroegere mediabedrijven van Vandenhaute. Vorig jaar werd ook Mediahuis uitgekocht door Telenet.



De 58-jarige Vandenhaute kan alvast niet worden verweten dat hij zijn hoofd laat hangen na zijn media avontuur. De voorbije maanden profileerde hij zich volop als sportondernemer. Maar de omvang van die activiteiten is niet van aard om de zware verliezen in de mediasector goed te maken. Vandenhaute is onder meer eigenaar van de Superprestige veldrijden en van Flanders Classics, het bedrijf achter wielerklassiekers als de Ronde van Vlaanderen en Gent-Wevelgem. Maar Flanders Classics staat voor een brutomarge (inkomsten min uitgaven) van 1,5 miljoen euro. Daarnaast kocht hij zich de voorbije jaren in bij het sportmarketingbedrijf Sporthouse Group, goed voor een brutomarge van 0,3 miljoen euro. Zijn opstartend makelaarsbedrijf Let’s Play moest hij achterlaten om voorzitter van Anderlecht te worden.

Samen met Watté is Vandenhaute nog eigenaar van de vennootschap Trekijzer die in Vilvoorde een deel vastgoed beheert van het vroegere Woestijnvis. Maar tegenover de waarde van dat vastgoed van 6 miljoen staat een bankschuld van 8 miljoen euro. Samen met zijn echtgenote de VRT-sportjournaliste Cathérine Van Eylen bezit hij nog de patrimoniumholding Huppeldepup, goed voor een vermogen van 1,6 miljoen euro. Enkele weken terug werd bekend dat Vandenhaute voorzitter werd van RSC Anderlecht. Samen met Vincent Kompany gaat hij ook investeren in de ploeg. Maar zijn financiële slagkracht zal wellicht beperkt blijven en omgekeerd evenredig zijn met de media aandacht voor zijn rol bij Anderlecht.