Vlaamse Netflix: Christian Van Thillo doet het met Telenet

Eén van de merkwaardige gevolgen van het onder druk staande medialandschap is dat de grote spelers zeer snel nieuwe strategische posities innemen. Oude vijanden worden daarbij nieuwe vrienden. Al is alles relatief in het leven. Maar in zijn ambitie om een nieuwe Vlaamse Netflix te creëren heeft mediamagnaat Christian Van Thillo een nieuwe partner gevonden in de groep Telenet. Met zijn bedrijf DPG Media gaat Telenet een nieuwe 50/50 joint venture oprichten die de Vlaamse Netflix vorm moet geven. Telenet brengt daarbij zijn 400.000 bestaande klanten in van de streaming platformen Play en Play More. Het nieuwe bedrijf zal een mix aanbieden van Vlaamse en internationale content. Hij moet in het najaar van start gaan. Details over de nieuwe naam en tarieven zijn er nog niet. Als beursgenoteerd bedrijf moest Telenet vandaag met het nieuws over de joint venture komen.



Telenet en DPG Media zeggen verschillende troeven in handen te hebben om samen een relevante lokale streamingdienst uit te bouwen: ze hebben een breed portfolio van Vlaamse populaire televisiezenders met onder meer VTM, Vier, Vijf en Zes. Telenet controleert ook nog eens het productiehuis Woestijnvis. In de nieuwe joint venture moet DPG Vlaamse fictie aanbrengen en Telenet internationale content.

John Porter, CEO Telenet: “Telenet heeft altijd geloofd in de kracht van samenwerking binnen het lokale media- ecosysteem om het hoofd te kunnen bieden aan de druk die internationale tv-spelers op de Vlaamse markt zetten. De eerste belangrijke stappen in dat kader heeft Telenet gezet met de overname van De Vijver Media (Woestijnvis, zenders Vier, Vijf en Zes). Vandaag slaan Telenet & DPG Media de handen in elkaar om weer een stap verder te gaan. Daarbij moet de joint venture niet vertrekken van een compleet nieuw businessmodel, maar vanuit een bestaande en gezonde klantenbasis van meer dan 400.000 abonnees. Dat moet een voldoende garantie zijn om succesvol een nieuw hoofdstuk te schrijven in de Vlaamse mediageschiedenis.”

Vanuit de Vlaamse regering wordt druk gezet op de VRT om mee in het verhaal te stappen. Maar de openbare omroep lijkt niet echt geneigd om dat onmiddellijk te doen. Vooreerst heeft hij af te rekenen met interne management problemen wat hun strategische slagkracht niet ten goede komt. Daarnaast is hun eigen aanbod van lokale content het sterkste verweer tegen hun concurrent VTM. Het zou wellicht onwijs zijn die te laten verwateren binnen een gemeenschappelijk streaming aanbod. Het is ook uitkijken naar de reactie van Proximus, de tweede grote speler op de kabelmarkt die nu ook al een eigen streaming aanbod heeft.