Mediahuis legt 145 miljoen euro op tafel voor overname van Ierse persgroep

Het Vlaamse Mediahuis doet een bod van 145 miljoen euro op de beursgenoteerde Ierse groep Independent News & Media (INM). Het gaat meteen om de grootste Ierse mediagroep met titels zoals Irish Independent, Sunday Independent, The Herald, Belfast Telegraph, Sunday Life en de Sunday World. De groep bezit ook 50% van de Irish Daily Star. Ook opmerkelijk, Mediahuis voorzitter Thomas Leysen bezit zelf 1 % van INM. Andere aandeelhouders van Mediahuis zijn onder meer de Limburgse familie Baert, de familie Van Waeyenberge en Ackermans & van Haaren. Mediahuis is onder meer de uitgever van de kranten De Standaard en Het Nieuwsblad. 



De eerste overnamegeruchten van INM staken begin april al de kop op. Maar toen werden nog geen namen genoemd. Vandaag vindt de algemene vergadering plaats van het beursgenoteerde Ierse bedrijf en dus werd de druk groter om met nieuws te komen. De twee grootste aandeelhouders van INM, de Ierse industriëlen Denis O’Brien en Dermot Desmond, controleren samen 45 % van het bedrijf en steunen het bod van de Vlaamse groep.

Over 2018 boekte INM een omzet van 191 miljoen euro. De winst voor belastingen viel met 15 % terug tot 24 miljoen euro. INM zit op een berg cash van 81 miljoen euro. De omzet van Mediahuis, actief in België en Nederland, bedroeg in 2018 819 miljoen euro.