NIEUW – Superdividend en meer macht voor Thomas Leysen

Thomas Leysen

Tradicor, de patrimoniumholding van Thomas Leysen, keert over 2017 een dividend uit van 13 miljoen euro. Voor de voorbije twee jaar komt de dividendenstroom daarmee op 16 miljoen euro. Tegelijkertijd heeft Leysen het boekjaar van zijn holding met drie maand ingekort. Daarmee eindigt het op 31 december en valt het operationeel gelijk met de vennootschappen uit de mediagroep Corelio, de belangrijkste participatie momenteel van Tradicor. Ook opmerkelijk is dat Leysen via Tradicor drie mensen in dienst heeft genomen die het management van de groep Corelio moet bijstaan. Via de groep Mediahuis heeft Corelio de voorbije maanden een intens groeiparcours afgelegd. Corelio CEO Bruno de Cartier d’Yves was niet bereikbaar voor commentaar.

Thomas Leysen is via een getrapte structuur, een beetje à la Albert Frère, de belangrijkste aandeelhouder van de mediagroep Mediahuis, onder meer bekend van de kranten Het Nieuwsblad en De Standaard in Vlaanderen en De Telegraaf in Nederland. Leysen controleert 50,01 % van Mediacore. Die controleert op zijn beurt 42,5 % van Corelio dat zelf 50,57 % controleert van Mediahuis. Op die manier is Leysen op een zuinige manier de sterke man van de groep. Meteen versterkt hij die macht ook nog. Hij plaatste immers via zijn eigen holding drie extra mensen bij het management van Corelio.



Corelio werkte een fusie af met Concentra van de Limburgse familie Baert om daarna de Nederlandse groep TMG rond de krant De Telegraaf over te nemen. Het belang in de televisiegroep SBS van de zenders Vier en Vijf werd dan weer verkocht aan Telenet. Samen met SBS stapte Mediahuis wel in een digitale reclameregie. Thomas Leysen is momenteel ook nog voorzitter van de KBC Groep.