De dagelijkse overvloed van Olympische Spelen beelden uit Japan, in uitzending opgewerkt met achtergrondgeluiden, doen ons vergeten dat sportevenementen met publiek nog steeds meer uitzondering dan regel zijn. Eén van de grote slachtoffers van corona is Bob Verbeeck en zijn sportbedrijf Golazo. Die groep staat voor jaarlijks 1.000 evenementen in Europa, goed voor 1,2 miljoen deelnemers. Dus niet zo vorig jaar. De groepsomzet van Golazo viel terug van 105 naar 41 miljoen euro. De bedrijfswinst van 13 miljoen euro in 2019 sloeg vorig jaar om tot een verlies van 4 miljoen euro. Tegenover de nettowinst van 5 miljoen in 2019 stond, vorig jaar een verlies van 7,7 miljoen euro. In een herberekening valt het vermogen van Bob Verbeeck terug van 53 naar 32 miljoen euro.
Golazo organiseerde in 2019 nog 1.000 sportevenementen, hoofdzakelijk in België en de ons omringende landen. De groep omvat inmiddels 45 vennootschappen, verdeeld over 7 Europese landen met vertegenwoordigingskantoren in 12 Europese steden. In eigen land is de Memorial Van Damme één van de meest bekende events. Golazo Sport België, één van de belangrijkste groepsvennootschappen, zag zijn omzet vorig jaar decimeren van 39 naar 12 miljoen euro.
Golazo staat financieel sterk genoeg om dit incident op te vangen. Maar corona heeft ook wel de groei van de groep stilgelegd. In mei vorig jaar verkocht Bob Verbeeck 20 % van zijn bedrijf aan externe financiers waaronder de vroegere Bpost voorzitter Johnny Thijs en de ex-Telenet CEO Duco Sickinghe. Eén van opmerkelijke nieuwkomers in het kapitaal van Golazo was Steven Buyse, partner van het durfkapitaalfonds CVC en familiaal aandeelhouder van de groep G&V Energy. Buyse profileerde zich eerder aan de zijde van Wouter Vandenhaute als kandidaat overnemer van Anderlecht. De verse aandeelhouders moesten de groei van Golazo ondersteunen. Wat ook gebeurde. Na hun intrede volgden de overnames van events elkaar op. Vorig jaar echter bleef het stil op dat front.
Dat betekent niet Bob Verbeeck stil zou zitten. Zo is hij aandeelhouder en mede-oprichter geworden van de nieuwe vennootschap Digital SWAT. Aan de basis van die venture liggen Steven Buyse en Stefan Tournoy, de oprichter van de succesvolle webwinkel Vente-Exclusive. Ook Xavier Dewulf, de tweede familiale aandeelhouder van G&V Energy investeerde in Digital SWAT. Wat de band is tussen sport, internet en energie verkoop is niet onmiddellijk duidelijk. Geen van de betrokken partijen wou daarbij toelichting geven. G&V Energy exploiteert 200 eigen tankstations en 25 shops. Het bedrijf is met haar betaalkaart Caps ook sponsor van de wielerploeg Lotto-Soudal.