NIEUW – Familie Vande Vyvere stapt verder in energiebedrijf VyvaPower

De zonen van Philippe Vande Vyvere. (Foto: Vrybos)

Het Limburgse energiebedrijf VyvaPower trekt zijn kapitaal op met 3,8 miljoen euro tot 20,2 miljoen euro. VyvaPower is voor meerderheid in handen van de holding Vybros, de vennootschap waarmee de kinderen van Philippe Vande Vyvere het vermogen beheren dat hun vader realiseerde wanneer hij in 2016 zijn aandelen in de projectontwikkelaar Matexi verkocht aan zijn familie onder leiding van zijn aangetrouwde neef Gaëtan Hannecart. Die verkoop leverde toen 123 miljoen euro op. Minderheidsaandeelhouder in VyvaPower is de ondernemer Kurt Van Dal. Die kocht in 2020 het bedrijf Europower Generators, producent van stroomgroepen, over van de broers Luc en Yves Heylands. Hij herdoopte het bedrijf in e-power en ontwikkelde samen met de Limburgse start up Ziero een stroomaggregaat die wordt aangedreven door een verbrandingsmotor met waterstof. Deze machine is duurder dan een klassieke aggregaat maar sluit aan bij de toenemende vraag naar duurzame energie.

De 54-jarige Kurt Van Dal bouwde zijn carrière op verschillende farmaceutische bedrijven. In 2020 volgde met e-power het grotere werk. Dat bedrijf ontwikkelde een nieuwe stroomgroep die werkt met een conventionele benzinemotor die werd omgebouwd om op waterstof te draaien. De expertise daarvoor komt van waterstof specialist en start up Ziero. Binnen de zogenoemde ‘Green Deal’ van de Europese Commissie krijgt waterstof een belangrijke plaats. Het verbruik van dieselgeneratoren wordt daarbij steeds meer teruggedrongen. E-power kiest voor een klassieke verbrandingsmotor met waterstof, liever dan voor een waterstofcel zoals die in voertuigen wordt gebruikt. Generatoren worden volgens het bedrijf gebruikt in veeleisende omgevingen en dan is een verbrandingsmotor meer betrouwbaar dan een waterstofcel.



De broers Guy, Jean en Michel Vande Vyvere hebben eerder dit jaar het Administratiekantoor VyvaPower opgericht. Die stichting moet de aandelen verankeren van de investeringsgroep Vybros, wat een samentrekking is van “Vande Vyvere Brothers”, in de start up VyvaPower. De drie zijn zonen van Philippe Vande Vyvere, zelf de kleinzoon van Victor Vande Vyvere. Die laatste is de grondlegger van de projectontwikkelaar Matexi, de grootste ontwikkelaar van residentiële projecten in Vlaanderen. In 2016 werd Philippe Vande Vyvere uitgekocht uit Matexi door de kinderen van Christian Vande Vyvere, een neef van Philippe. Die laatste controleerde één derde van de groep en incasseerde toen 123 miljoen euro. Vybros staat nu voor een kapitaal van 146 miljoen euro. De broers trokken daarbij een 30-tal externe investeerders aan. Vybros investeerde ondertussen in een 40-tal bedrijven. VyvaPower is één van de belangrijkste investeringen van de familie Vande Vyvere.