Familie Philippe Vande Vyvere [204]

Vermogen € 123 000 000
Gekend als Vybros
Activiteit Beheer vermogen en investeringen
Inplanting Kortrijk
Huidige positie 204


De broers Guy, Jean en Michel Vande Vyvere hebben in 2024 het Administratiekantoor VyvaPower opgericht. Die stichting moet de aandelen verankeren van de investeringsgroep Vybros, wat een samentrekking is van “Vande Vyvere Brothers”. De drie zijn zonen van Philippe Vande Vyvere, zelf de kleinzoon van Victor Vande Vyvere. Die laatste is de grondlegger van de projectontwikkelaar Matexi, de grootste ontwikkelaar van residentiële projecten in Vlaanderen. In 2016 werd Philippe Vande Vyvere uitgekocht uit Matexi door de kinderen van Christian Vande Vyvere, een neef van Philippe. Die laatste controleerde één derde van de groep en incasseerde toen 123 miljoen euro. Vybros staat nu voor een kapitaal van 146 miljoen euro. De broers trokken daarbij een 30-tal externe investeerders aan. Vybros investeerde ondertussen in een 40-tal bedrijven.

De drie broers controleren elke één derde van het investeringsbedrijf. Hoe gingen ze in 2016 om met de opbrengst van de verkoop van Matexi-aandelen? “Wij, de drie broers, staken de koppen bij elkaar.”, zo vertelde Guy Vande Vyvere aan het magazine Trends. “Het was de hoofdbrok van ons vermogen. We wilden het goed behandelen. Uit respect voor onze voorouders én voor ons nageslacht. We hebben alle drie twee kinderen. Dat is een verantwoordelijkheid die je meekrijgt. Je kunt zelf van die vruchten genieten, maar de boom moet sterk genoeg blijven. Er moeten ook vruchten zijn voor wie na ons komt. Wij geven het familiale vermogen door aan de volgende generatie. We wilden het niet versnipperen. We deden dat samen, met z’n drieën. Dat was een heel belangrijk moment.”

De voorbije zeven jaar investeerde Vybros op die manier in ruim 40 bedrijven. Vastgoed maakt ongeveer een derde van de totale activiteiten van Vybros uit. Daaronder valt zowel projectontwikkeling als het beheer van gebouwen. Een tiende van de investeringen gaat naar andere investeringsfondsen. Kmo’s met hoofdzetel in België en Nederland zijn goed voor de andere helft van de investeringen. Geen starters of jonge groeibedrijven, maar traditionele, winstgevende bedrijven. Het gaat om bedrijven waar de ondernemer het niet langer alleen kan of wil bestieren. “Zodra een bedrijf dertig tot vijftig werknemers heeft, wordt het te complex. De ondernemer wordt langs alle kanten bevraagd. Hij of zij wordt geleefd. Dat is vaak een heel pijnlijke periode. Wij helpen de zaakvoerder professionaliseren en structureren.” aldus Vande Vyvere. Het gaat doorgaans om meerderheidsparticipaties. “Via de instap van Vybros stelt de ondernemer een deel van zijn vermogen veilig. En we gaan samen verder groeien. Dat kost geld, terwijl die ondernemer al maximaal geïnvesteerd heeft in zijn onderneming. Ook de bankfinanciering heeft vaak de limieten bereikt.”

Alle participaties van de familie werden ingebracht in de nieuwe holding Vybros Capital Partners, goed voor een kapitaal van 116 miljoen euro. Daarnaast werden 30 externe investeerders aangetrokken en werd het kapitaal nogmaals opgetrokken met 30 miljoen euro. Participaties van de groep zijn onder meer het bedrijf Bossuyt, producent van grootkeukens, vooral voor horeca en instellingen, EMI Equipment Maintenance Industry, een Roemeens-Belgische bedrijvengroep, gespecialiseerd in toegangssystemen zoals poorten, deuren en rolluiken, E-Power, producent van generatoren voor tijdelijke, mobiele en nood-elektriciteit en de apotheekgroep Farmazorg die medicatie verdeelt aan 9.000 patiënten in woon-zorgcentra, zorginstellingen en serviceflats.