NIEUW – Familie Vande Vyvere wordt met Johan Huygens “Cycling Guru’s”

Johan Huygens (Foto: LinkedIn)

Johan Huygens gaat in zee met de familie Vande Vyvere en hun groep Vybros Invest. Johan Huygens is de eigenaar en CEO van de fietsenproducent Granville. Officieel heet de fietsenfabrikant nog Ludo, genoemd naar de vader van Johan en de zoon van stichter Frans Huygens. Ludo blijft ook de naam van de fietsenproducent maar die wordt nu overkoepeld door de nieuwe holding “Cycling Guru’s”. Die nieuwe joint venture krijgt een startkapitaal mee van 9,4 miljoen euro en is voor 45 % in handen van Vybros. Johan Huygens maakte vorig jaar bekend dat hij op zoek was naar een partner om met Granville internationaal door te groeien. Die partner is nu gevonden in Vybros. De ambitie daarbij is niet gering. Granville staat voor een omzet van nu om en bij 40 miljoen euro. Doelstelling is die omzet op termijn op te trekken tot 100 miljoen euro. Dat moet door organische groei maar ook door een ‘buy and build’ strategie waarvoor Vybros de middelen aanbrengt.

De fietsenmarkt in België en Nederland is wat elektrische fietsen betreft zo goed als verzadigd. In België is twee derde van de verkochte fietsen elektrisch. Lokaal gaat het om een vervangingsmarkt. Groei met de verkoop van elektrische fietsen moet dus komen van de internationale markt, zo weet ook Johan Huygens. Ludo, de vennootschap die het merk Granville ontwikkelt en produceert, realiseerde in het boekjaar 2020-2021, per eind augustus, een omzet van 26 miljoen euro. Dat bedrag omvat ook 2 miljoen euro inkomsten van de fietswinkel Cycle Passion, die historisch bij het bedrijf hoort. Voor het boekjaar 2021-2022 zal die omzet uitkomen op 40 miljoen euro. Scott Benelux, het bedrijf dat de Granville-fietsen verdeelt en fietsen ontwikkelt voor Scott en andere spelers, blijft buiten de deal.Cycling Guru’s” is niet de grootste investering van de familie Philippe Vande Vyvere en Vybros maar ze wordt omschreven als “significant”. Philippe Vande Vyvere is de zoon van Herman Vande Vyvere en de kleinzoon van Victor Vande Vyvere. Die laatste is de grondlegger van de projectontwikkelaar Matexi, de grootste ontwikkelaar van residentiële projecten in Vlaanderen. In 2016 werd Philippe Vande Vyvere uitgekocht uit Matexi door de kinderen van Christian Vande Vyvere, een neef van Philippe. Die laatste controleerde één derde van de groep en incasseerde toen 123 miljoen euro. Een deel van die middelen worden nu herbelegd met Vybros.

In de fietsenmarkt ontmoet de familie Vande Vyvere geduchte concurrenten. De familie Frère kocht de groep Canyon Bikes op, de AB InBev-familie de Spoelberch investeerde dan weer in de grootste verdeler van elektrische fietsen in de Verenigde Staten en de familie Boël pompte tientallen miljoenen in de aanbieder van elektrische deelsteps Dott. De familie Colruyt kocht drie jaar geleden de meerderheid van de winkelketen Fiets!, nu Bike Republic, en kocht ook Santos Bikes, een Nederlandse producent van reisfietsen. De familie D’Ieteren gaat dan weer met D’Ieteren Bikes fietsenwinkels uitbaten onder de naam Lucien. Maar het is niet al goud dat blinkt. Recent ging de sector gebukt onder lange levertijden van onderdelen als gevolg van de nijpende grondstoffenmarkt. Dat zorgde voor aanzienlijke verliesposten.