NIEUW – Families Van Belle en Demanet pompen 3 miljoen euro extra kapitaal in innovatiedochter Sparkalis

(vlnr) Claudia Rinnofner (CEO, myBIOS), Paul Baisier (Board Member, Sparkalis) en Filip Arnaut (Managing Director, Sparkalis).

De holding Coprem trekt het kapitaal van haar dochterbedrijf Sparkalis op met 3 miljoen euro tot net geen 9 miljoen euro. Coprem is voor gelijke delen in handen van de families Van Belle en Demanet en controleert 75 % van de voedingsmultinational Puratos met hoofdzetel in Groot-Bijgaarden. Sparkalis werd in 2021 opgericht en heeft tot doel te investeren in innovatieve voedingstechnologie met de nadruk op de traceerbaarheid van plantaardige producten, darmgezondheid, fermentatie en voedingsgrondstoffen. Als jongste investering maakte Sparkalis enkele dagen terug bekend dat het in het kapitaal is gestapt van myBIOS, een startup met focus op de implementatie van een geautomatiseerd eiwitproductieplatform. Het gaat om de vijfde investering van het innovatiefonds.

Puratos vormt nog steeds de ruggengraat van Coprem. De groep is vooral bekend als een belangrijke leverancier van grondstoffen en andere benodigdheden voor bakkers en patissiers. Daarnaast is het bedrijf met haar dochter Belcolade ook een wereldwijde producent van chocolade. Die laatste activiteit is nu al goed voor een derde van de groepsomzet die meer bedraagt dan 2 miljard euro. Met Sparkalis kijkt de groep naar de toekomst. Duurzaamheid, digitalisering en technologie staan daarbij voorop. MyBIOS, de jongste investering dus, broedt onder meer op plannen om on-demand eiwitproductiediensten uit te breiden via een online interface die aangepaste tool- en schaalselectie mogelijk maakt. Het bedrijf is ook van plan om te investeren in procesontwikkeling en productiefaciliteiten om klanten te begeleiden van eiwitstam tot product. Eerder investeerde het innovatiefonds al in Fooditive, een producent van biologische zoetstoffen, in Glimpact, een bedrijf dat bakprocessen digitaliseert, en in chocolade innovator Cacaolab.Voor Coprem is Cédric Van Belle bestuurder bij Sparkalis. Hij volgde in 2021 zijn vader Eddy Van Belle op als voorzitter van Puratos. Minderheidsaandeelhouder van Sparkalis is de Spaanse groep Loreda Foods met hoofdzetel in Barcelona. Die is ook al minderheidsaandeelhouder in Puratos.