NIEUW – Fernand Huts eert zijn vader en moeder in private stichting

Fernand Huts met zijn kleinkinderen Emmanuelle en Robert op de foto tijdens een bezoek aan het dinosaurusmuseum Sauriermuseum Aathal in Seegraben, Zwitserland begin 2024. Ze poseren voor het skelet van de ‘Trinity’ Tyrannosaurus Rex dat Huts kocht voor 5,6 miljoen euro, om het in de nabije toekomst tentoon te stellen in de Boerentoren. (Foto: Belga Images)

De logistieke ondernemer en miljardair Fernand Huts heeft zijn familiaal vermogen gestroomlijnd in een private stichting. Die kreeg de naam ‘Lodewijk – Robert – Maria’ mee. Lodewijk is de naam van zijn vader maar die werd doorgaans Robert genoemd naar zijn tweede voornaam. Hij was de eigenaar en natiebaas van Katoen Natie, het bedrijf dat de basis vormt het vermogen van de miljardair Fernand Huts. Maria is dan weer de voornaam van zijn moeder. Ook opmerkelijk, zijn zus Jeannine, ‘Nikki’ Huts, richtte op haar beurt de private stichting ‘Ernestine’ op, genoemd naar haar grootmoeder. En nog opmerkelijk, bij vereffening van beide stichtingen komt het batig saldo terecht bij de stichting van openbaar nut The Phoebus Foundation, de stichting die de kunstverzameling van Fernand Huts beheert en daarvoor onder meer de Antwerpse Boerentoren zal kunnen inzetten nu die is aangekocht door Huts.

Fernand Huts heeft altijd een voorliefde gehad voor geschiedenis en zijn eigen verleden. Eerder al liet hij zijn stamboom en zijn familiegeschiedenis te boek stellen. In 1981 nam hij op 31-jarige leeftijd het beheer over van het bedrijf Katoen Natie van zijn vader Robert die 8 jaar later onverwachts zou overlijden. Huts bouwde het havenbedrijf uit tot een logistiek miljardenbedrijf met onder meer de overname van het recyclagebedrijf Indaver. De nu 74-jarige ondernemer kocht in 2020 de iconische Antwerpse Boerentoren die figuurlijk de kroon op zijn werk moet worden.



Fernand Huts en zijn echtgenote hebben drie zonen die allen min of meer actief zijn in de groep. Karl, de oudste, leidt samen met CEO Paul De Bruycker Indaver. Ex-muzikant Yves ontfermt zich over de vastgoeddossiers in de niet-operationele activiteiten. Ex-legerofficier Stefan, de jongste, is gespecialiseerd in logistiek voor het leger, politie en overheden. “De enige die in aanmerking komt om de hele groep te leiden is Karl. We zien wel.” zo zei Huts daarover. De miljardair woont officieel in het Verenigd Koninkrijk, in Betteshanger in Kent. ‘Kent is ideaal’, zegt Huts. ‘Het is ’the garden of England’. Schone lucht, geen fijnstof. Je kan er veel jagen en de Engelse countryside staat vol oeroude traditionele pubs.’

De bestuurders van beide stichtingen leren ook iets over het netwerk van Fernand Huts. Van zijn eigen stichting is Filip Aelvoet onafhankelijk bestuurder. Aelvoet is de drijvende kracht achter Sequoia Consulting, een discreet bureau uit Kortrijk dat financieel en vermogens advies verleent aan bedrijfsleiders. Benoit Jacques is dan weer bestuurder in zowel de stichting van Fernand als Nikki Huts. Jacques is CFO van de activiteiten van Katoen Natie in Latijns-Amerika en van de vastgoedactiviteiten van de groep. Sascha De Keersmaecker is dan weer bestuurder in de stichting van Fernand Huts. De Keersmaecker verzorgt de communicatie van Katoen Natie en is coördinator van de Phoebus Foundation.