NIEUW – Fernand Huts geeft de regering les in rekenkunde: creëer energiecheques

Fernand Huts (Foto: Belga Images)

Logistiek ondernemer en miljardair Fernand Huts profileert zich regelmatig met een ‘out of the box’ initiatief. Nu doet hij dat met het voorstel om energiecheques te creëren naar het voorbeeld van de gekende consumptiecheques. Neem gewoon het wettelijk stelsel van de consumptiecheques zegt Huts en vervang het woord ‘consumptie’ door ‘energie’. Moeilijker moet het niet zijn. Laat bedrijven toe gedurende de vijf wintermaanden elke werknemer per maand een energiecheque uit te keren van 500 euro. Het gaat daarbij om een vrijwillige keuze van het bedrijf, geen verplichting. Tezelfdertijd vermeldt Huts fijntjes dat van inflatie enkel de staat beter wordt, 10 % van de staatsschuld gaat in rook op. Enkel de mensen en de bedrijven worden armer.

Het lijkt er op alsof Fernand Huts zich eens achter zijn bureau heeft gezet, snel een en ander heeft uitgerekend en op papier gezet. En meteen steekt hij daarbij alle ingewikkelde en moeilijke verklaringen van de politici voorbij. En dat op een moment dat de federale regering haar begroting in orde moet krijgen. Huts gooide daar ook wat geld tegenaan en kocht een kwart pagina in de Tijd, duur betaald, en maakt meteen ook zijn rekensom duidelijk aan het publiek.De staat ontvangt 16 % RSZ bijdrage per cheque van 500 euro, het bedrijf betaalt 145 euro minder vennootschapsbelasting. Totale kost voor de staat: 145-80= 65 euro per cheque. “Geen groot bedrag ten overstaan van de enorme hulp voor de gezinnen.” aldus Huts die zegt dat zijn bedrijf Katoen Natie – Indaver bereid is zijn 6.000 werknemers gedurende vijf maanden dergelijke cheques te betalen. Bruto kostprijs aan het bedrijf: 15 miljoen euro. Wat Huts niet doet, maar wij wel, even doorrekenen enkel op basis van Katoen Natie – Indaver. Kostprijs voor de staat: 1,95 miljoen euro. Winstvrijstelling voor Huts: 4,35 miljoen euro. Wat komt bij de burger terecht? 500 euro – 80 euro RSZ – 20 euro beheerskosten voor het chequebedrijf = 400 euro X 5 maand = 2.000 euro belastingvrij dus netto.

Alles bij elkaar een eenvoudig en transparant voorstel dat verder gaat dan het armtierig gedoe van een premie van 60 euro, of 100 euro per jaar, onduidelijk herrekend bij de personenbelasting. Om zijn argument kracht bij te zetten verduidelijkt Huts ook nog fijntjes hoe de staat vier keer wint bij de inflatie. De werkgeversbijdrage van 35 % stijgt mee met de inflatie. De werknemersbijdrage van 13,5 % stijgt mee met de inflatie. De belastingen eten bijna alles op van de loonstijging door inflatie. En de staatsschuld vermindert met 10 %. Wie legt dit op de regeringstafel dit weekend?