NIEUW – Fernand Huts pompt 264 miljoen euro in afvalverwerker Indaver

Fernand Huts (Foto: Belga Images)

Logistiek ondernemer, en miljardair, Fernand Huts trekt het kapitaal van Indaver Holding op met 264 miljoen tot 720 miljoen euro. Indaver Holding, opgericht eind 2019, overkoepelt nu alle activiteiten van de afvalverwerkingsgroep. En dat rendeert. Over vorig jaar keert de holding een dividend uit van 68,5 miljoen euro. Het jaar daarvoor bedroeg dat dividend 48 miljoen euro. Indaver zelf blijft ondertussen snel groeien. Zo werden de activiteiten voor recyclage van plastiek afgesplitst in de nieuwe vennootschap Plastic2Chemicals. Die sloot een 10-jarig samenwerkingsakkoord af met de groep Ineos. Ook andere activiteiten worden, afgesplitst onder Indaver Holding. Die laatste is zelf een dochter van de Luxemburgse Katoen Natie Group. Die haalde vorig jaar een omzet van 2,29 miljard euro goed voor een netto winst van 135 miljoen euro.

De samenwerking tussen Indaver en Ineos heeft tot doel de kringloop naar een circulaire economie voor de kunststof polystyreen te sluiten. De geplande depolymerisatie-installatie zou de eerste in haar soort worden in Europa. De samenwerking tussen de twee bedrijven zal de productie van bijvoorbeeld plastiek yoghurtpotjes een pak duurzamer maken. De nieuwe installatie van het bedrijf zal in Antwerpen worden gevestigd en in 2024 met de productie starten. De gerecycleerde polystyreen heeft identieke eigenschappen als het nieuwe materiaal, maar met een lagere CO2-voetafdruk. Met dit proces kan het gerecycleerd materiaal voldoen aan de strenge normen die gelden voor contact met voedingswaren. Samen met onder meer een consortium rond de bouwgigant Besix bouwt Indaver dan weer een slibverwerker bij de staalreus ArcelorMittal. De waterzuiveraar Aquafin gaat er energie en fosfor winnen uit het afvalwater van 4 miljoen Vlamingen. Ondertussen werden ook de activiteiten voor verwerking van huishoudelijk afval afgesplitst in een afzonderlijke vennootschap.



Het mag duidelijk zijn dat Indaver, met de zoon Karl Huts als bestuurder, wordt uitgebouwd tot een groeimotor voor de logistieke groep Katoen Natie. Met een omzet van 2,29 miljard euro haalde die vorig jaar een nettogroepswinst die bijna de helft hoger ging naar 135,2 miljoen euro. De hele groep stelt om en bij 16.500 mensen te werk. Over 2020 keerde die nog een dividend uit van 254 miljoen euro. Vorig jaar werd geen dividend uitbetaald.