NIEUW – Filip Balcaen verkoopt vijf rusthuizen voor 100 miljoen euro

 

Filip Balcaen (Foto: RV)

Baltisse Real Estate, het vastgoedfonds van miljardair Filip Balcaen, heeft zijn rusthuisportefeuille verkocht aan de Franse fondsbeheerder BNP Paribas REIM. De portefeuille omvat vijf Vlaamse zorgcentra met samen 510 bedden en 35 assistentieflats gelegen in Berlare, Maasmechelen, Reet, Zaventem en Zottegem. Concreet gaat het om een aandelentransactie door de overname van vijf vennootschappen. De investeringswaarde van het onderliggende vastgoed bedraagt meer dan 100 miljoen euro.



Twee rusthuizen worden uitgebaat door Armonea, De Wandelgang in Zaventem en De Vlamme in Zottegem, twee door Korian, De Vaeren in Reet en Maasmeander in Maasmechelen, en de laatste Kruyenberg in Berlare door Anima Care. BNP Paribas REIM lanceerde in 2020 het Healthcare Property Fund Europe (HPF Europe). Het platform richt zich op zorgvastgoed voor korte, middellange en lange termijn verblijven in de belangrijkste landen van de eurozone en werkt met institutionele beleggers. Sinds de oprichting heeft het een portefeuille opgebouwd van bijna 60 activa in Duitsland, Frankrijk, Spanje, België en Italië, samen goed voor ongeveer 1 miljard euro aan beheerd vermogen. In 2022 haalde HPF Europe 30 nieuwe acquisities binnen van zorginstellingen.

Batisse verkocht eerder dit jaar al om en bij 100 miljoen dollar vastgoed in de Verenigde Staten. Het ging dan onder meer om het logistieke park Peachtree Corners Exchange in Atlanta, Georgia en het businesspark LaVista ook in Atlanta. In december 2022 werd nog in Atlanta een nieuw appartementencomplex met 252 appartementen voor 72 miljoen euro verkocht. Baltisse Real Estate beheert een vastgoedportefeuille van 1,4 miljard euro. In het centrum van Gent kocht Baltisse eind 2022 voor 24 miljoen euro een kantoorgebouw van Belfius Lease, dat het pand ooit overnam van de gefaalde bank Optima. En in Luxemburg verwierf Baltisse samen met Straco, het investeringsvehikel van het labokoppel De Raedt-Verheyden, een omvangrijk kantoorgebouw.