Het miljardairsgezin De Raedt-Verheyden zoekt haar toekomst in Japans geluk Ikigai

Ikigai is een Japans concept dat staat voor datgene waar jij je bed voor uitkomt en wat waard is om voor te leven. Het is je passie waarin vier elementen samenkomen: hetgeen waar je van houdt, wat de wereld nodig heeft, waarvoor je betaald kunt worden en waar je goed in bent. Zodoende overlappen je passie, missie, beroep en roeping en heb je je ikigai gevonden. Het Japanse geheim voor een lang en gelukkig leven! Het is dat wat het echtpaar Frederica Verheyden, Gino De Raedt en hun dochter Ann De Raedt zoeken en wellicht hebben gevonden. Hun vermogen is nu 1,6 miljard euro waard. Ze hebben het verankerd, in het voordeel van de dochter Ann, in de Stichting Administratiekantoor (STAK) Ikigai.



Het doel van de STAK Ikigai is ‘het bij elkaar houden van het familievermogen van de familie De Raedt-Verheyden over de generaties heen’ en ‘het verzekeren van zorgzaam en deskundig beheer van het vermogen dat aan de private stichting door certificering wordt toevertrouwd’. De krant de Tijd merkte de oprichting van Ikigai op. Het vermogen dat in Ikigai wordt ondergebracht kent zijn begin in 1978 wanneer Frederica Verheyden het Klinisch Laboratorium Dendermonde. Na de overname van het Medisch Labo Medina in Aalter in 1999, waarvan ook de naam werd geërfd, ging het pas echt hard voor zaakvoerder Frederica Verheyden en haar partner Gino De Raedt, die via de vennootschap Straco het bedrijf controleren. Er volgden nog overnames: een laboratorium in Torhout in 2000, het Aalsterse MedianLab in 2004, een jaar later het Medisch en Veterinair Laboratorium uit Oostakker, en ten slotte in 2006 Laboratorium ZOV uit Brakel. Met een omzet van ruim 40 miljoen euro in 2013 was het een van de grootste spelers in ons land. Gino De Raedt van zijn kant bouwde een klein vermogen op in de sector van de kunststofverwerking. Zo was hij aandeelhouder van het bedrijf DW Packaging dat plastiek bierkratten produceert en dat in 1995 werd verkocht aan een Britse groep.

In 2015 werd bekend dat het echtpaar De Raedt-Verheyden de Britse groep Cedo heeft overgenomen. Cedo is Europees marktleider in de productie van plastiek zakken voor huishoudelijk gebruik. Cedo stelt 2.000 mensen te werk in 5 fabrieken waarvan één gevestigd is in Vietnam en 4 in Europa. In 2018 volgde de overname van de horticultuuractiviteiten van de noodlijdende groep Greenyard Foods. Het echtpaar legde daarvoor 120 miljoen euro op tafel. Nog datzelfde jaar namen ze een meerderheidsparticipatie in het uitzendkantoor Forum Jobs van Christian Dumolin (Koramic). In 2018 haalden ze ook 194 miljoen euro dividenden op bij hun medische labo’s.

In 2020 kwam dan het nieuws dat de medische labo’s van Straco fusioneerden met de Franse collega Biogroup. Straco zal een minderheidsaandeelhouder worden in de nieuwe gefusioneerde Frans-Belgische groep. Tijdens twee jaar voor de fusie haalde het echtpaar om en bij 250 miljoen euro aan dividenden op uit de Belgische labo’s. In 2022 bleek dat het echtpaar aan de verkoop van hun medische labo’s CMA-Medina een winst had overgehouden van 670 miljoen euro. Hun centrale holding Straco wordt sinds begin 2021 geleid door Erik Van Den Eynden, de voormalige CEO van ING België. Nicolas De Quinnemar, de echtgenoot van Ann De Raedt, is een van de prominente leden van het Straco-team en voert het woord voor de discrete familie.

Ikigai wordt gezien als het geheim van een lang leven. Het zou vooral op het Japanse eiland Okinawa te vinden zijn. Daar leven de meeste 100-jarigen van Japan.