NIEUW – Echtpaar Verheyden – De Raedt wordt miljardair met vermogen van 1,68 miljard euro

 

Ann De Raedt, dochter van Frederica Verheyden en Gino De Raedt. (Foto: LinkedIn)

We hebben er een tijdje moeten op wachten maar het echtpaar Frederica Verheyden en Gino De Raedt lanceert zichzelf van de 47ste naar de 22ste plaats in onze ranglijst. Uit de zo pas neergelegde jaarrekening van hun holding Straco blijkt dat ze aan de verkoop van hun medische labo’s CMA-Medina een winst hebben overgehouden van 670 miljoen euro. Die winst kwam er nadat kort voor die verkoop al 250 miljoen euro aan dividenden uit CMA-Media naar het echtpaar was gevloeid. De verkoop van hun groep bio-medische labo’s aan de Franse Biogroup vond plaats in de herfst van 2020 waarop Straco zijn boekjaar verlengde tot eind november 2021. Het was dus even wachten op het resultaat. In kringen van vermogensbeheerders was het al langer een feit dat het echtpaar lid was geworden van de selecte club van Belgische miljardairs. Bedoeling is dat een deel van de winst wordt herbelegd in vastgoed en private equity. Het echtpaar heeft één dochter, Ann De Raedt.



CMA-Medina is de grootste Belgische groep van medische labo’s en is vooral in Vlaanderen actief. Marktleider CMA en nummer twee Medina zijn samen met vier andere labo’s eigendom van Straco Investment, het investeringsvehikel van het echtpaar De Raedt-Verheyden. De groep haalt een operationele winstmarge van 50 procent. Dat is te verklaren door twee factoren: de hoge automatisatie van de labo’s én het royale Belgische systeem van terugbetalingen vanuit de gezondheidszorg, het Riziv. De groep werd verkocht, surfend op de golven van de corona pandemie.

Via hun holding Straco diversifieert het echtpaar niet enkel binnen het industriële weefsel maar ook volop in vastgoed en projectontwikkeling. Recent opende Straco een eigen platform in Amsterdam. Nog in Nederland werd de uitzendgroep LPC overgenomen. Kort daarvoor gebeurde dat ook al met het bedrijf Incendin, Europese marktleider in brandvertragende en brandwerende toepassingen in de bouw en industrie. Labour Power Company (LPC) is dan weer een snelgroeiende groep in Nederland actief in de bemiddeling van internationale flexkrachten en is gespecialiseerd in onder meer voedingsindustrie, logistiek, e-commerce en techniek. Het bedrijf haalt dit jaar een omzet van circa 300 miljoen euro. Ruim 10.000 mensen werken dagelijks via een van de labels van LPC.

Gino De Raedt en Frederica Verheyden komen zelf nooit in de pers. Straco kreeg in 2020 wel een eigen gezicht. De 54-jarige Erik Van den Eynden kwam aan het hoofd te staan van de familiale investeringsvennootschap. Na een carrière van meer dan 30 jaar waarvan 3,5 jaar als CEO stapte Van den Eynden midden 2020 op als bankier bij ING België. Straco controleert nu al het Vlaamse uitzendkantoor Forum Jobs, de Britse groep Cedo, de Europese marktleider in vuilniszakken, en NGM, een uitbater van Q8- en Lukoil-tankstations in Wallonië. Het kocht enkele jaren geleden ook de potgrondafdeling van de groep Greenyard. Ondertussen wordt ook fors geïnvesteerd in vastgoed met de projectontwikkelaar Odebrecht.