NIEUW – Fortino herbergt Eurosys in Galibier Holding, nu al goed voor 56 miljoen euro

Pat Van Roey (Foto: Fortino)

De durfkapitalist Fortino, opgestart door de vroegere Telenet baas Duco Sickinghe, zet een nieuwe stap in de uitbouw van een breder ICT bedrijf dat zich toespitst op de doelgroep van KMO’s. Ze doet dat door het bedrijf Eurosys over te kopen van Mark Lens en het onder te brengen in de Galibier Holding. Die laatste werd in 2022 opgericht door Fortino samen met Pat Van Roey. Die laatste bracht daarbij zijn ICT bedrijf Van Roey Automation in voor 17 miljoen euro. Fortino plaatste daar 25 miljoen euro tegenover. Nu wordt Eurosys ingebracht voor 5,9 miljoen euro met 8 miljoen verse financiële middelen van Fortino. De Galibier Holding beschikt daarmee over een kapitaal van 56 miljoen euro. Beide ICT bedrijven, samen goed voor een omzet van 60 miljoen euro, gaan op termijn fuseren onder een nieuwe naam.

De nieuwe raad van bestuur van Galibier Holding zal 8 bestuurders tellen, drie voorgedragen door Pat Van Roey, vier door Fortino en één plaats voorbehouden aan Marc Lens. De holding overkoepelt de twee bedrijven, samen goed voor 230 medewerkers en een omzet van 60 miljoen euro. De twee vullen elkaar geografisch aan. EuroSys, opgericht in 1990 door de Limburgse ondernemer Mark Lens, heeft een sterke positie verworven Limburg. VanRoey.be, in 1993 begonnen als de computerhandel van Pat Van Roey, deed hetzelfde in de provincie Antwerpen. Bedoeling is via overnames in andere regio’s door te groeien om in 2026 een groep te zijn met 600 werknemers en te behoren tot de top vijf in België.



Beide ondernemers Mark Lens en Pat Van Roey kennen elkaar al langer. EuroSys en VanRoey.be stonden 22 jaar geleden samen aan de wieg van de aankoopgroepering Qcom, waar ze sindsdien samenwerken. Fortino van zijn kant deed eerder al ervaring op in de ICT-sector met de Nederlandse Odin Groep. Die haalde in 2021 een omzet van 140 miljoen euro. Dat bedrijf werd in vier jaar tijd samen met Fortino verdubbeld in omvang ook via overnames. Fortino gelooft daarbij in de consolidatie van de Vlaamse markt die momenteel nog erg versnipperd is.