NIEUW – Frédéric de Somer verankert familiaal bedrijf in stichting Aquila

Dimitri de Somer (Foto: LinkedIn)

De 57-jarige Kempense ondernemer Frédéric de Somer heeft samen met zijn broer Dimitri de Stichting Administratiekantoor Aquila opgericht. Die moet de industriële belangen van zijn familie verankeren. De familie de Somer is eigenaar van de groep Van Genechten Packaging (VGP) met zetel in Turnhout en controleert in gelijk delen met de familie Cartier de Marchienne de kaartenproducent Cartamundi. De verpakkingsspecialist Van Genechten kende in 2022 een omzetgroei van 23 % tot 390 miljoen euro. De bedrijfswinst kwam 81 procent hoger uit op 29 miljoen euro dankzij betere marges en een hogere productiviteit, goed voor een nettowinst van 23 miljoen euro winst.

Gaat het goed met VGP dan ging het moeilijker met Cartamundi. Na een hoogtepunt te hebben bereikt in de coronaperiode zakte de markt van speelkaarten in elkaar. Cartamundi sloot vorig jaar zijn fabriek in het Ierse Waterford waarbij 230 mensen hun baan verloren. In de Amerikaanse staat Massachusetts schrapte Cartamundi een kwart van alle jobs. De neerwaarste trend bij de bordspellen na corona zette zich door. Zo maakte de Amerikaanse speelgoedreus Hasbro bekend in de komende 18 tot 24 maanden een op de vijf jobs te schrappen, samen zowat 1.100 banen die verdwijnen. Hasbro is de eigenaar van bordspellen als Monopoly, Risk en Cluedo, maar ook van Transformers-speelgoed en Play-Doh-klei. Cartamundi produceert onder meer de bordspelen Monopoly en Cluedo voor Hasbro in licentie. Het Kempense familiebedrijf is wereldmarktleider in de productie van bordspelen.



Beide eigenaarsfamilies de Somer en Cartier zijn uiterst discreet. In 2021 won hun bedrijf Cartamundi de titel van Family Business Award. Frédéric De Somer sprak toen in een interview over zijn intrede in het familiaal bedrijf: “Na mijn studies en legerdienst was dat vanzelfsprekend. In die tijd werd er minder over nagedacht. De business was kleiner en het was niet vereist eerst ervaring op te doen in een bedrijf buiten de familie. Alleen door je studies, economie, was je voorbestemd om in het familiebedrijf te werken. Ik ben in 1991 begonnen in diverse departementen, zowel bij Van Genechten als bij Cartamundi. Ik stelde me daar niet te veel vragen over. (…) Ik vind het belangrijk dat je je tegenover je kinderen kwetsbaar kan opstellen en kan tonen als iets niet goed gaat. Zo leren ze zelf niet bang te zijn van tegenslagen. Falen mag geen probleem zijn.”

UPDATE

Eerder schreven wij dat Dimitri een zoon was van Frédéric, maar het is zijn broer. Onze excuses voor deze verwarring.