NIEUW – Geert Schotte stapt op als CEO van Standaard Boekhandel

Geert Schotte (Foto: Bob Van Mol/ID-Image)

Geert Schotte stapt na negen jaar op als CEO van de boekendistributeur Standaard Boekhandel. Noch Schotte zelf, noch Standaard Boekhandel geven enige commentaar bij het ontslag dat is gebeurd in onderling overleg. In een interne mail aan het personeel zegt Schotte dat “de onvoorspelbaarheid en de druk op de rentabiliteit (van het bedrijf) er voor hebben gezorgd dat een verschillende visie is ontstaan tussen mezelf en de aandeelhouder over hoe het verder moet met dit bedrijf in al haar facetten”. Standaard Boekhandel is de grootste boekenverkoper in Vlaanderen. De keten met 145 winkels zit geprangd tussen de oprukkende e-commerce en een dalende markt. Standaard Boekhandel zelf is een onderdeel van de Zuid-Nederlandse Uitgeverij die in handen is van de familie Schaltin.

De hele sector van de boekenverkoop staat al langer onder druk door het succes van de e-commerce. In Nederland staat de online winkel van Bol.com nu al voor 40 % van de boekenverkoop. Corona heeft niet alleen heel die beweging versneld, de pandemie heeft ook de volledige markt onder druk gezet. Voor het Nederlandstalig gebied zou het gaan om een terugval in verkoopvolume van 10 %. Eén van de slachtoffers van die evolutie is de boekenketen Boekenvoordeel, goed voor 86 winkels in Nederland en 27 in België die allen goedkope boeken aanbieden en die enkel dagen terug failliet ging. Zuid-Nederlandse Uitgeverij was eigenaar van 30 % van Boekenvoordeel.Klanten hebben méér dan ooit toegang tot product- of prijsinformatie, social media en (betalende) streamingdiensten hebben een andere invulling gegeven aan het vrijetijds- en consumptiegedrag en de concurrentie is verschoven naar het online en digitale kanaal waardoor ook het winkel- en straatbeeld aan grote veranderingen onderhevig zijn geweest.”, zo zegt Schotte in zijn mail aan zijn medewerkers. “De diverse evoluties die rondom ons gebeuren, de onvoorspelbaarheid en de druk op de rentabiliteit hebben er evenwel voor gezorgd dat een verschillende visie is ontstaan tussen mezelf en de aandeelhouder over hoe het verder moet met dit bedrijf in al haar facetten. Daarom hebben we in onderling overleg beslist dat het wijzer is om de samenwerking te beëindigen en dit met ingang van vandaag.”

Aan het hoofd van Standaard Boekhandel volgde Geert Schotte zijn vader Frans Schotte op, één van de boegbeelden in het Vlaamse boekenwezen en erevoorzitter van de voetbalploeg Cercle Brugge. Standaard Boekhandel zelf was één van de eerste distributeurs die mee opstapte in de online verkoop. Maar de concurrentie met de onlinebedrijven is zeer kapitaalintensief en moeilijk combineerbaar met stenen winkels. In 2019 haalde Standaard Boekhandel een omzet van 204 miljoen euro, goed voor een operationele cash flow van 5,2 miljoen euro maar inzake rendabiliteit net een break even.