NIEUW – Gentse Apryse, het vroeger iText, is nu al 150 miljoen euro waard

Bruno Lowagie (Foto: LinkedIn)

De Gentse sofwarespecialist iText werd voor 150 miljoen euro overgenomen door PDFtron, zelf een onderdeel van de softwaregroep Apryse. iText werd in 2000 opgericht door het Vlaamse ondernemerskoppel Bruno Lowagie en Ingeborg Willaert. Lowagie ontwikkelde mee de eerste pdf generator in een open source structuur, dus vrije software voor iedereen gratis bruikbaar. In 2015 en 2020 verkocht hij het bedrijf in twee stappen aan een aantal investeringsmaatschappijen die mee werden gefinancierd door Peter Thiel, de oprichter van PayPall. Zijn bedrijf werd toen gewaardeerd op 27 miljoen euro. Nu komt daar dus een factor 5,5 bij. Lowagie laat het niet aan zijn hart komen. Sedert de verkoop van zijn bedrijf kiest hij voor persoonlijke investeringen samen met zijn gezin. Zo werd hij onder meer eigenaar van de Sphinx Cinema in het centrum van Gent, een investering goed voor 6 miljoen euro.

Bruno Lowagie was 12 jaar wanneer hij in 1982 zijn eerste computer kreeg. Aan de universiteit van Gent legde hij de basis voor zijn latere softwarebedrijf iText. “Ik moest de software herschrijven om de punten in te brengen voor de studenten en wilde dat er zonder menselijke tussenkomst een pdf gegenereerd werd met gegevens uit een database. Vandaag is dat heel gewoon. Als je iets online koopt, krijg je meteen je factuur in pdf-vorm. Toen ik iText maakte, bestond dat nog niet.” zo vertelde hij over die startperiode.In 2015 verkocht het echtpaar 75 % aandelen van iText aan de Zuid-Koreaanse groep Hancom. In 2018 kwam er een breuk met de Koreanen die aansleepte tot 2020. In maart van dat jaar verkocht Lowagie het laatste kwart van zijn aandelen. Een deel van de opbrengst van die verkoop werd geherinvesteerd in vastgoed. Opmerkelijk was alvast de aankoop van het vastgoedpand in Gent dat de Sphinx Cinema herbergt op de Gentse Korenmarkt, ondergebracht in de vennootschap Screensaver, goed voor 6 miljoen euro. Dat gebouw op die locatie kan een veel hogere return opleveren als handelspand dan als bioscoop. Maar Lowagie en Willaert willen de arthousecinema in stand houden. “We gaan al jarenlang naar het Filmfestival van Gent. Later is daar nog SXSW in Texas bijgekomen. Dan gaan we naar een 50-tal films kijken in twee weken tijd. Je moet al een beetje een filmzot zijn om dat te doen”, vertelde de ondernemer met roots in Ieper daarover in de Krant van West-Vlaanderen. De aankoop van Sphinx illustreert de zorgeloosheid die Bruno Loawgie nu aan de dag legt. “Toen ik 18 was, had ik bepaalde dromen en ik heb die al allemaal verwezenlijkt. Alles wat er nu nog bijkomt, is bonus.” Recent toonde hij zich ook bij de herbestemming van het Gentse Wintercircus.

iText is ondertussen herdoopt tot Aprys. Die softwaregroep heeft zijn hoofdzetel in Denver, Verenigde Staten. In Gent is nu het Europese hoofdkwartier gevestigd. Apryse wordt mee gefinancierd door de Amerikaanse venture capitalist Thoma Bravo die meer dan 100 miljard dollar beheert.