NIEUW – Gentse havenindustrieel Philippe Van de Vyvere boekt 21 miljoen euro verlies af en sluit oud olietanker dossier af

Philippe Van de Vyvere (r) op een archiefbeeld uit 2018 samen met toenmalig premier Charles Michel. (Foto: Belga Images)

De Gentse havenindustrieel Philippe Van de Vyvere heeft het kapitaal van zijn Belgische holding Sea-Invest verlaagd met 21 miljoen euro tot 248 miljoen euro. Met die 21 miljoen euro worden de laatste historische verliezen afgeschreven die het bedrijf boekte met de overname van de vloot olietankers Sea-Tankers. Die was in 2007 ontstaan wanneer Van de Vyvere twee olietanker rederijen fusioneerde. Maar zeven jaar later kwam de groep in moeilijkheden. In 2014 incasseerde Sea-Invest een verlies van 67 miljoen euro als gevolg van de moeilijkheden bij de dochter Sea-Tankers. In 2019 werden de olietankers verkocht onder toezicht van de rechtbank van Bordeaux.

De groep Sea-Tankers was actief in maritiem transport en het bunkeren van petroleum en afgeleide producten in de Middellandse Zee, de Atlantische Zee, de Caraïben, Afrika en de Zuid-Amerikaanse markt. Sea-Tankers beschikte in 2013 over een vloot van 27 dubbelwandige schepen met een gemiddelde ouderdom van ongeveer 9 jaar en een capaciteit van 1.500 tot 20.000 ton. In de geconsolideerde balans van Sea-Invest Corporation was een goodwill geboekt van 84 miljoen euro die betrekking had op de activiteiten van Sea-Tankers. In 2014 werd duidelijk dat dit bedrag niet langer te verantwoorden was gezien de slechte prestaties van het bedrijf. Een herstelplan voor Sea-Tankers mislukte. Sea-Tankers sloot het boekjaar 2014 af met een verlies van 44 miljoen euro en een negatief eigen vermogen van 9 miljoen euro. Dat leidde tot een verlies bij Sea-Invest van 67 miljoen euro. De laatste 21 miljoen verliezen daarvan zijn nu dus weggewerkt.Vorig jaar bracht de nu 70 jarige Philippe Van de Vyvere zijn internationale logistieke groep Sea-Invest onder in de nieuwe Stichting Petros. Naast Sea-Invest overkoepelt Petros ook de Luxemburgse holding Immo-Euro die op haar beurt de holding Belfipar controleert. In Belfipar zit ondermeer het Franse wijnhuis Phélan Ségur in Saint Estèphe dat Van de Vyvere kocht in 2017 en dat nu goed is voor een waarde van 105 miljoen euro. Met Petros regelt de havenondernemer ook in alle details de familiale overdracht van zijn bedrijf naar zijn minderjarige zoon. Sea-Invest is actief in vijf Europese en drie Afrikaanse landen. De groep houdt zich onder meer bezig met fruit, vloeibare en bulkgoederen en was in 2022 goed voor een geconsolideerde omzet van 802 miljoen euro.