NIEUW – Globachem katapulteert echtpaar Quaghebeur in de Top 100

Els Paesmans en Koen Quaghebeur, hier in een reportage van Kanaal Z.

Koen Quaghebeur en Els Paesmans hebben hun bedrijf Globachem ondergebracht in de nieuwe holding Glob-Agro. Het bedrijf krijgt daarbij een waardering mee van 290 miljoen euro. De voorbije zes jaar keerde Globachem aan zijn twee oprichters en aandeelhouders in totaal 74,5 miljoen euro winst uit als dividend en als bestuurdersvergoeding. Vorig jaar boekte Globachem, specialist in gewasbeschermingsmiddelen, op een omzet van 169 miljoen euro 16 miljoen euro winst. In onze ranglijst schiet het echtpaar met een vermogen van 341 miljoen euro naar de 73ste plaats.

Globachem werd in 2000 opgericht door Koen en Els Quaghebeur-Paesmans in het Limburgse Sint-Truiden. Aanvankelijk lag de focus enkel op het registreren van generische gewasbeschermingsmiddelen, zowel voor de fruitteelt als voor de grote akkerbouwteelten. In de loop der jaren ging Globachem zelf aan productontwikkeling doen. Gewasbeschermingsmiddelen behoren daarbij tot de meest gereglementeerde producten ter wereld. Vooraleer een gewasbeschermingsmiddel op de markt kan, moet het product eerst op nationaal niveau toegelaten worden middels een officiële erkenning.



Naast gewasbeschermingsmiddelen ontwikkelt en produceert Globachem ook zaadbehandelingsproducten zoals poeders, binders en kleurstoffen. Globachem levert kennis en grondstoffen aan zaaizaadbedrijven en stelt hen op deze manier in staat om hun zaden zelf te behandelen. Bij het implementeren van een nieuwe technologie engageert het zich om opschalingsprocessen naar industriële schaal mee te begeleiden. Bij het bedrijf werken een kleine 70 mensen. Het overgrote deel van de productie is bestemd voor de export.