NIEUW – Hein Deprez pompt 53 miljoen euro kapitaal in Greenyard Frozen Belgium

Hein Deprez (Foto: Belga Image)

Groentenondernemer Hein Deprez heeft met zijn beursgenoteerde bedrijf Greenyard het kapitaal van zijn dochter Greenyard Frozen Belgium opgetrokken met 53 miljoen euro. Greenyard Frozen Belgium overkoepelt de Belgische en Europese diepvriesgroenten fabrieken van de groep en werd in 2018 zwaar getroffen door een listeria uitbraak in zijn fabriek in Hongarije. De besmetting maakte verschillende dodelijk slachtoffers. Belangrijke afwaarderingen op die participaties en uitzonderlijke kosten voor terugroep acties van groenten zadelden Greenyard Frozen Belgium op met een overgedragen verlies van 62 miljoen euro. Greenyard is nog steeds langzaam aan het herstellen van die klap. Op de beurs herstelt ook de koers van het bedrijf stilaan. Na tot een dieptepunt te zijn gezakt van 70 miljoen euro is het vermogen van Hein Deprez terug opgeklommen tot 130 miljoen euro.

Het voorbije boekjaar, per eind maart 2020, haalde Greenyard Frozen Belgium een omzet van 188 miljoen euro en boekte een verlies van 6 miljoen euro tegenover nog een verlies van 24 miljoen het jaar daarvoor. De listeria terugroep kosten liepen nog op tot 2,3 miljoen euro tegenover 7,3 miljoen euro het vorige boekjaar. Er werd opnieuw 35 miljoen euro waardeverminderingen geboekt op dochterbedrijven. De redding en turn around van Greenyard werd bemoeilijkt door lage winstmarges en een reeds hoge schuldgraad als gevolg van een agressieve overnamepolitiek met bankfinanciering. Positief was dan weer dat referentie aandeelhouder Hein Deprez als CEO versterking kreeg van Marc Zwaaneveld. Covid 19 zorgde voor een verzwakking van de leveringen aan de professionele klanten maar voor een versterking van de verkoop aan de gewone consument.



Greenyard omschrijft zichzelf als een globale marktleider in verse, vriesverse en bereide groenten & fruit, bloemen & planten. Het bedrijf levert aan een 20-tal toonaangevende Europese retailers. De 8.500 medewerkers zijn goed voor een omzet van om en bij 4 miljard euro, bestaande uit 1,8 miljoen ton verse groenten en fruit op jaarbasis en 0,77 miljoen ton diepgevroren en bereide producten.