Negen doden gelinkt aan listeriabesmetting bij Greenyard

Alle media publiceren afbeeldingen van de verpakkingen die teruggeroepen worden door Greenyard.

Er pakken zich donkere wolken samen boven het beursgenoteerde groentenbedrijf Greenyard van Hein Deprez. Het Europees voedselagentschap meldt dat er de voorbije drie jaar 9 Europeanen zijn overleden als gevolg van een listeriabesmetting. De stam van die listeriabesmetting is dezelfde als degene die werd gevonden in een Greenyard-fabriek in Hongarije. 10 dagen terug werd de productie er stilgelegd en werden de eerste producten teruggeroepen. Ondertussen worden ook in Belgische grootwarenhuizen Greenyard producten uit de rekken gehaald. De aandeel van het bedrijf stuikte op de beurs met 10 % in elkaar waarna het werd geschorst.



Greenyard benadrukt op alle mogelijke manieren dat er niet persé een medische link is tussen de twee listeria-stammen. Ook het Europees voedselagentschap EFSA zegt eenvoudig dat dezelfde stam ook werd aangetroffen in de Hongaarse fabriek. Maar in perceptie is het kwaad geschied. Behalve de negen doden raakten ook 38 mensen ziek. In België vielen geen doden, wel in Oostenrijk, Denemarken, Finland, Zweden en het Verenigd Koninkrijk.

Nog volgens het Europees voedselagentschap EFSA wordt nu nog nagegaan hoe de besmettingen in de Hongaarse fabriek konden gebeuren. Zodra daar meer duidelijkheid over is, zullen mogelijk ook andere Greenyard-fabrieken worden onderzocht. Nog volgens EFSA is het risico voor de bevolking verkleind door de terugroepacties, maar het wijst erop dat er nog steeds gevaar dreigt. “Nieuwe gevallen kunnen nog steeds ontstaan door de lange incubatietijd, die tot 70 dagen kan duren.” Bovendien zijn diepvriesproducten lang houdbaar. Daardoor stijgt de kans dat mensen achteloos besmette producten bewaren in hun diepvriezer.

De Belgische groentegigant maakte vandaag bekend dat het achttien producten met diepgevroren erwten, gebroken bonen of pastinaak terugroept. Al die diepvriesproducten werden in zijn Hongaarse fabriek geproduceerd tussen 13 augustus 2016 en 20 juni 2018. Die diepvriesgroenten werden onder verschillende merken verkocht in een groot aantal verkooppunten, waaronder Colruyt en Delhaize. De terugroepactie geldt voor alle producten die de houdbaarheidsdatum nog niet voorbij zijn. Het om producten van de merken Pinguin (erwten, bonen en wortelen), D’Lis (paella met zeevruchten en kip), Delhaize (extra fijne erwten en jonge wortelen, en een groentemix voor tomatensoep). Everyday (nasi goreng en bami goreng) en Bomi (mix paysanne en bio-erwten).