Hein Deprez incasseert Hongaarse opdoffer (en ziet zijn vermogen met 177 miljoen terugvallen)

Het beursgenoteerde groentenbedrijf Greenyard, voor de helft in handen van Hein Deprez en zijn zus, roept alle diepvriesgroenten die de voorbije twee jaar geproduceerd werden in zijn fabriek in het Hongaarse Baja terug. De maatregel volgt na de vaststelling van een mogelijke listeriabesmetting. Volgens het bedrijf is mogelijk ook een klein deel van die diepvriesgroenten op de Belgische markt terechtgekomen. Het zou gaan om minder dan 1 procent. Het nieuws uit Hongarije is zowat het laatste wat Hein Deprez nodig had. De koers van Greenyard staat al enkele maanden onder forse neerwaartse druk. Deprez zag zijn vermogen sedert 1 januari dit jaar zakken van 439 naar 262 miljoen euro. Hij valt van de 52ste plaats terug naar de 81ste.



Concreet slaat de terugroepactie op alle diepvriesgroenten die tussen 13 augustus 2016 en 20 juni 2018 in Baja werden geproduceerd. Het gaat onder meer om diepgevroren maïs, erwten, bonen, spinazie en zurkel. Het overgrote deel van deze producten waren bestemd voor de Hongaarse markt. De listeriabesmetting kan gezondheidsrisico’s met zich meebrengen indien de diepvriesgroenten niet op de juiste manier worden opgewarmd. Greenyard heeft intussen de productie in Baja stopgezet en voert een diepgaand onderzoek van de productielijnen.

De omzet van Greenyard Frozen Hungary bedroeg het voorbije boekjaar 24 miljoen euro. Het spreekt voor zich dat het nieuws de koers van Greenyard niet zal ondersteunen. De voorbije maanden zakte de koers van Greenyard van 20 naar 12 euro, hoofdzakelijk als gevolg van niet ingeloste verwachtingen. CEO Marleen Vaesen werd bedankt voor bewezen diensten. Overnamegesprekken met de Amerikaanse Dole-groep mislukten.