Het Belgische biotechbedrijf Icometrix met zetel in Wilsele heeft 16 miljoen euro overgedragen verlies weg geboekt door zijn kapitaal te verlagen van 21 naar 5,5 miljoen euro. Het bedrijf ontwikkelde een techniek om met AI hersenscans van patiënten te analyseren. Icometrix beschikt nu over een set van algoritmes voor neurologische aandoeningen zoals MS, hersentrauma, parkinson, alzheimer, hersenbloedingen en epilepsie. Ziekenhuizen en onderzoekscentra sturen daarbij scans digitaal door. Die worden door Icometrix geanalyseerd en vergeleken met vorig scans. Het bedrijf rekent daarbij een vergoeding aan per analyse. En daar is een grote doorbraak geboekt. Met name in de Verenigde Staten worden de analyses van Icomterix nu terugbetaald door de verzekeringsbedrijven. Het bedrijf draait nu nog verlies maar wil eind volgend jaar break even halen. Over vijf jaar moet de omzet zijn vertienvoudigd tot 50 miljoen euro.
Icometrix werd in 2011 opgericht onder impuls van Wim Van Hecke. Het bedrijf bouwt algoritmes op aan de hand van de input van een massa hersenscans. Op die manier worden hersenstructuren en anomalieën herkend. De algoritmes bekijken scans pixel per pixel en tonen informatie die normaal voor een arts onzichtbaar is. Het gaat dan bijvoorbeeld om de aangroei van hersenvolume en hersenletsels. Dat gaat dan over verschillen van millimeters. Bij een specifieke vorm van epilepsie is er bijvoorbeeld een asymmetrie in de linker- en rechterhelft van de hersenen. Het in kaart brengen van die subtiele verschillen toont de richting aan in de zoektocht naar geneesmiddelen.
Wereldwijd voerde Icomterix al meer dan 200.000 hersenenanalyses uit. In de VS wordt nu 235 dollar per patiënt terugbetaald terwijl Icometrix op vandaag 80 dollar aanrekent. Daardoor kan de prijs verdrievoudigd worden. De omzet van het bedrijf moet nu binnen vijf jaar naar de 50 miljoen euro gaan. Het bedrijf haalde onder meer geld op bij de biotech investeerders Annie Vereecken en Herman Verrelst, het durffonds Capricorn, het Zwitserse Forestay Capital en het Amerikaanse Optum Ventures. In totaal gaat het daarbij om 18 miljoen euro. Bij de huidige operatie werd eerst nog eens intern 2,7 miljoen euro kapitaal opgehaald waarna de kapitaalvermindering werd doorgevoerd.