NIEUW – Intercommunale Fluxys betaalt 760 miljoen euro voor kwart van Duitslands grootste gasnetbeheerder

Daniël Termont op een archiefbeeld van 2019 met voor hem het liberaal kopstuk en Europees parlementslid Guy Verhofstadt. (Foto: Belga Images)

De Belgische intercommunale Fluxys betaalt 760 miljoen euro om een belang te kopen van 24 procent in Open Grid Europe (OGE), met een pijpleidingennetwerk van 12.000 kilometer de grootste gasnetbeheerder van Duitsland. Fluxys richtte daarvoor de nieuwe dochter FluxGermany op die meteen een kapitaal meekrijgt van 760 miljoen euro, zo leert onze redactie. De Belgisch-Duitse deal met OGE heeft een groot geopolitiek belang maar van die transactie werden geen officiële financiële details bekend gemaakt. De transactie valt samen met een grotere samenwerking voor aardgas tussen beide landen. Sinds de energiecrisis moet Duitsland grote hoeveelheden niet-Russisch gas invoeren. Daarvan wordt een aanzienlijk deel via de Fluxys-terminals van Zeebrugge en Duinkerke aangevoerd. Fluxys is voor 77 % in handen van Belgische gemeenten. Voorzitter van de intercommunale is de vroegere Gentse socialistische burgemeester Daniël Termont.

Fluxys koopt het belang in OGE over van de Australische investeerder Macquarie. OGE is daarbij meer dan 6 miljard euro waard waarvan 3,1 miljard euro schulden. Fluxys, dat ook andere participaties heeft in Duitse pijpleidingen, is de eerste industriële partner die in het kapitaal van OGE stapt. Andere aandeelhouders zijn financiële groepen waarbij onder meer het staatsinvesteringsfonds van Abu Dhabi dat goed is voor 25% van OGE. Naast de inzet van de Fluxys-terminals van Zeebrugge en Duinkerke voor doorvoer van gas naar Duitsland plant de Belgische intercommunale ook een lng-terminal in het noorden van Duitsland. Fluxys onderzoekt momenteel ook de mogelijkheden om CO₂ van de industrie in het zuiden van Duitsland door ons land te vervoeren en via Zeebrugge te exporteren.Recent kende ook Fluxys enkele aandeelhouderswissels. Het Canadese pensioenfonds CDPQ verkocht zijn belang van net geen 20 % in Fluxys aan het Zwitserse infrastructuurfonds EIP voor 800 miljoen euro. De Belgische gemeenten zijn via de holding Publigas de referentieaandeelhouder van de groep. Ze bezitten 77,4 procent. Politieke vertegenwoordigers bij het beursgenoteerde Fluxys zijn naast Termont onder meer de Vlaamse parlementsleden Andries Gryffroy (N-VA) en Koen Van den Heuvel (CD&V). Maar we vinden er ook politieke oudgedienden terug als bestuurder zoals Geert Versnick, de vroegere penningmeester van de liberale Open VLD, en de CD&V oudgediende Jos Ansoms.