Geert Versnick wil Gentse ereschepen worden

Geert Versnick, links, met naast hem Jeroen Piqueur.

De voormalige Gentse Open VLD schepen Geert Versnick wil ereschepen van zijn stad worden. Ereschepen is een protocollaire titel voor wie een “langdurige en eervolle loopbaan als schepen” had. Blijkbaar is enkel het aantal jaren als schepen van tel, niet de eerbaarheid. “Ik heb er recht op”, aldus Versnick. “Geen van de beweringen tegen mij zijn ooit hardgemaakt.” Die “beweringen” hebben onder meer betrekking op mogeljke belangenvermening in de vastgoedsector met Land Invest, de Optima-affaire en onkostennota’s van een hotel in Bangkok waar hij als gedeputeerde naartoe was gegaan. Twee jaar geleden nam hij uiteindelijk ontslag als gemeenteraadslid. De Gentse oppositiepartij PVDA noemt de aanvraag “hallucinant”. Maar de partij wordt alvast in het ongelijk gesteld door het Brusselse parket. Die heeft het opsporingsonderzoek naar Geert Versnick en zijn bedrijf Clanco geseponeerd.

In 2016 regelde Versnick een gesprek tussen Jeroen Piqueur en de top van de Provincie Oost-Vlaanderen. Piquuer was op dat moment dringend op zoek naar vers geld voor zijn noodlijdende Optimagroep. Versnick was bestuurder in de holding die de bank controleerde. In 2017 was de liberale politicus dan weer present in ’t Fornuis waar hij met de top van N-VA en de PS aanschoof voor een etentje om de verjaardag van topman Erik Van der Paal te vieren. Versnick was ook bestuurder bij de ondertussen ter ziele gegane projectontwikkelaar Land Invest Group. Het waren ultiem zijn ‘dienstreizen’ naar Bangkok die Versnick de das omdeden. Dure hotelrekeningen en vluchten, maar vooral het feit dat in 5 van de 8 zendingsnota’s geen enkele melding gemaakt wordt van Thailand en er ook amper verslagen zijn van bijeenkomsten aldaar, kost hem zijn mandaat.



Eén van de ingediende facturen leidde tot een fiscaal onderzoek door het Brussels parket naar Versnick en één van zijn bedrijfjes, een onderzoek dat nu is geseponeerd. Versnick is ondertussen nog altijd actief in de energiewereld. Zo is hij bestuurder bij gasnetbeheerder Fluxys, bij hoogspanningsnetbeheerder Elia en bij Publi-T, een holding van een aantal energie-intercommunales.

Geert Versnick in de deur van restaurant t’ Fornuis op de verjaardag van Erik Van der Paal.