De diepe wortels van Erik Van Der Paal (deel 1)

N-VA schepen voor Stadsontwikkeling Rob Van de Velde (rechts) buigt voor Erik Van Der Paal (links)

Erik Van Der Paal is de projectontwikkelaar die er in slaagt een glas te drinken met de crème van de Antwerpse politieke crème op zijn verjaardagsfeestje, N-VA burgemeester Bart De Wever voorop. Maar hij is ook de zoon van zijn vader Rudi Van Der Paal, mede-oprichter en financier van de Volksunie en vastgoedmakelaar. En hij is ook de man die verder bouwde op het imperium van Paribas-directeur Leon Rochtus. Wie diep spit in het verhaal van Erik Van Der Paal komt terecht in een fascinerend verhaal van vastgoed, groot geld, fraude, corruptie en veel politiek. En dat allemaal in en rond Antwerpen. In deel 1 ontdekt u vandaag de Vlaams-nationalistische wortels van Erik Van Der Paal.



De nieuwssite Apache heeft Bart De Wever koud gepakt. De nieuwssite publiceerde een video waarop te zien is hoe Bart De Wever zich op 20 oktober met zowat het hele Antwerpse stadsbestuur aandient op het verjaardagsfeestje van Erik Van Der Paal, projectontwikkelaar die werkt voor de groep Land Invest. Dat laatste bedrijf is al opmerkelijk. Het verbindt de N-VA van Bart De Wever met de financiële schandalen rond de Waalse socialisten van de PS en hun intercommunale Publifin, de biologische tegenstander van de N-VA. Het mag dan ook niet verwonderen dat ook de PS vertegenwoordigd was op het feestje, net als de MR van Didier Reynders trouwens. En net als twee advocaten die een proces aanspanden tegen Apache. Eén in opdracht van de vroegere kabinetschef van Bart De Wever, de tweede in opdracht van Land Invest. En alsof het nog niet genoeg is, Land Invest werkte ook nauw samen met de gevallen Optima Bank van Jeroen Piqueur. (Lees verder onder de foto)

De video van Apache, Bart De Wever op weg naar het Antwerpse sterrenrestaurant ’t Fornuis.

De Antwerpse oppositie sprong vanzelfsprekend als een gebeten hond op het Apache-dossier dat werd gelanceerd aan de vooravond van het weekend dat de N-VA haar verkiezingscampagne lanceerde en dat Bart De Wever werd herkozen als voorzitter van zijn Vlaams nationalistische partij. Niets aan de hand, zei De Wever over dat feestje, als dat al niet meer mag. Een beetje zwak als je ziet hoe N-VA schepen van Stadsontwikkeling Rob Van de Velde feestelijk buigt voor Erik Van Der Paal, met in zijn handen een opmerkelijk groot cadeautje voor de vastgoedpromotor. Van de Velde is in het Antwerpse stadsbestuur de professionele tegenspeler van Van Der Paal. Waarom krijgt die laatste trouwens een cadeautje? Volgens Gazet van Antwerpen had Van Der Paal gezegd dat hij geen cadeau’s wou. Wie wilde, kon een financiële schenking doen aan een goed doel. Een tijdje terug kondigde Van de Velde zijn ontslag als schepen aan. Wegens persoonlijke redenen.

“De koning van Sardinië”

Maar wie is die Erik Van Der Paal eigenlijk? Laten we beginnen bij het begin, bij zijn vader Rudi Van Der Paal. Die ontpopte zich na de Tweede Wereldoorlog als een inspirator en financier van de Vlaams-nationalistische Volksunie. Antwerpen is altijd een fusievat geweest van politieke vernieuwing. Maar ook een centrum van Vlaams zwart geld. Vastgoedmakelaar Van Der Paal raakte verwikkelt in die circuits van Vlaams zwart geld. Hij belegde geld in Spanje en Sardinië en kreeg in de pers al snel de bijnaam “de koning van Sardinië”. In 1970 wordt hij voor de correctionele rechtbank gedaagd wegens investeren van zwart geld in het buitenland. Hij wordt bij verstek veroordeeld tot 5 jaar gevangenis maar later vrijgesproken. Gezien de politieke banden van Van Der Paal wordt het verhaal breed uitgesmeerd in de kranten.

Leon Rochtus (rechts), een foto uit het archief, met naast hem toenmalig liberaal kopstuk Karel Poma.

De naam van Erik Van Der Paal duikt voor het eerst op wanneer hij in 1998 de bvba Delta- en Advies Beheermaatschappij overneemt. Die is op dat moment in handen van de weduwe van Leon Rochtus. Die was één jaar eerder overleden. De vennootschap beschikte op dat moment over een kapitaal van 90 miljoen Belgische frank, toen al veel geld. Leon Rochtus was mede-oprichter van de Vlaams-Franse bank Paribas en een groot cultuurmecenas. Maar Rochtus was ook een vertegenwoordiger van de rechterzijde van de groep Protea, een rechtse lobbygroep met Vlaams-financiële belangen die opkwam voor de rechten van de blanke minderheid in het apartheidsland Zuid-Afrika. Rochtus was financier van vele splinterorganisaties van de Vlaamse beweging. Zijn contacten met het VMO werden hem publiek verweten. Het VMO was in die periode een op militaire leest geschoeide politieke voorhoede van de Vlaamse beweging. Een groot deel van die structuren werden later gerecycleerd bij de oprichting van het Vlaams Belang.

Morgen in deel 2: Erik Van Der Paal, Xavier Painblanc, Frans Crols, Pierre Chevalier, Luc Van den Bossche, Geert Versnick, Johan Willemen, Paul Borghgraef en nog veel meer.