NIEUW – Jan Ollevier boekt winst van 62 miljoen euro na gedeeltelijk vertrek van Vendis

Giane Van Landuyt werd in september vorig jaar de nieuwe CEO van Belving. (Foto: LinkedIn)

De immer discrete West-Vlaamse distributiespecialist Jan Ollevier boekte met zijn holding Sakolaki het voorbije boekjaar, dat afliep per eind september 2023, een netto winst van 62 miljoen euro. Het jaar daarvoor bedroeg die winst nog 34 miljoen euro. Ollevier is de oprichter van drie retailketens: X2O is gespecialiseerd in badkamer-inrichting, Exterioo is de Belgische marktleider in tuinmeubelen en Juntoo heeft een interieuraanbod. Beide laatstgenoemde zijn ondergebracht in de holding Beliving. Het investeringsfonds Vendis, specialist in distributie, stapte in 2016 in het kapitaal van de groep. Maar in maart vorig jaar kocht Ollevier het belang van Vendis in de holding Beliving terug over. In X2O is Vendis wel nog aanwezig. Beliving kreeg ondertussen met Giane Van Landuyt ook een nieuwe CEO.

Het belang van Vendis zit vervat in de operationele holding Safuco. Die laatste verkocht Belving vorig jaar aan Sakolaki. Bij Safuco zijn Jan Ollevier met 68,5% en Vendis met 26,6% de grootste aandeelhouders. Met de instap van Vendis ontwikkelden Exterioo en Juntoo hun eigen webshop. Daarnaast hebben ze samen 51 showrooms van elk om en bij 2.000 m² in België en Nederland. Exterioo is goed voor 33 verkooppunten, waarvan 26 in België en 7 in Nederland. Juntoo België heeft 18 show-rooms.Ollevier werkt al langer aan de herschikking van zijn groep. De Amerikaanse zakenbank JPMorgan kreeg eind 2021 de opdracht de strategische opties op te lijsten. Die plannen werden doorkruist door de oorlog in Oekraïne, de inflatie en de daarop volgende stijgende rente. Ondertussen bouwde Ollevier in de Gentse haven een volledig nieuw gecentraliseerd groepsmagazijn.

In oktober vorig jaar kwam Giane Van Landuyt dan aan het hoofd te staan van Beliving en dus van de ketens Exterioo en Juntoo. Ze volgt bij het meubelbedrijf CEO Dominique Motte op. Gedurende zeven jaar was ze CEO bij de keten Casa, tot ze in april 2023 werd opgevolgd door voormalig Makro-topman Vincent Nolf. “Casa verlaten was een van de moeilijkste beslissingen die ik ooit nam”, zei ze daarover. “Nu blik ik terug op een fantastisch bedrijf en een top team dat ik achterliet.”