NIEUW – Jef De Wit en Dirk Deroost trekken met Cronos naar Wallonië

Dirk De Roost (Foto: Facebook – Robin)

De ICT-ondernemers Jef De Wit en Dirk Deroost hebben met hun groep Cronos de nieuwe dochter Cronos Sud opgericht. Die krijgt zijn maatschappelijke zetel in het Waals-Brabantse Mont-Saint-Guibert. De laatste groepscijfers, per eind maart 2023, tonen een groepsomzet voor Cronos van 1,1 miljard euro, goed voor een nettowinst van 10 miljoen euro. Wie in Wallonië industrieel actief wil zijn, al dan niet met Waalse subsidies, kan niet buiten een vestiging in de regio. Cronos heeft een a-typische structuur en overkoepelt een 450-tal kleine bedrijfjes, de meeste actief in België en gevestigd in Kontich. In Wallonië had de groep tot op vandaag dus enkel een bedrijfje met zetel op de luchthaven van Luik.

De bedrijvengroep van Cronos is vooral actief in IT en digitale technologie, maar ook in marketing en communicatie. Daarnaast zijn er belangen in een aantal investeringsfondsen. De klemtoon bij de geleverde diensten ligt op consultancy. Naast de Belgische vennootschappen zijn er dochterbedrijven in elf Europese landen en in de VS. De centrale Cronos-structuur bestaat er in om de verbonden bedrijfjes te ondersteunen met kapitaal, hr, administratie en andere diensten. De holding treedt hoofdzakelijk op als incubator van start-ups.



De twee eigenaars van Cronos, Jef De Wit en Dirk Deroost, beiden zestigers, geven zelden tot nooit interviews weg. Af en toe brengen ze nieuws naar buiten. Dat was het geval in de lente van vorig jaar wanneer een contract met Microsoft van tientallen miljoenen euro’s bekend werd gemaakt voor het uitrollen en beheren van Azure-clouddiensten. Het is het grootste contract van die soort dat het bedrijf ooit met de Amerikaanse reus heeft afgesloten. Al in 2020 sloot De Cronos Groep een eerste overeenkomst voor ‘meerjarige datacentra-optimalisatie’ met Microsoft. Het nieuwe contract, dat loopt tot eind 2025, is ruim drie keer zo groot. De overeenkomst geeft Cronos toegang tot exclusieve programma’s, tools en experts van Microsoft.