NIEUW – Kapitaaluitkering van 9 miljoen euro voor familie Claeys en PMV

Joris Claeys (Foto: LinkedIn)

De financier Mezzanine Partners 2 keert 8,97 miljoen euro uit aan zijn aandeelhouders. Die aandeelhouders zijn voor gelijke delen de West-Vlaamse familie Claeys en de Participatiemaatschappij Vlaanderen PMV. Mezzanine Partners 2 wordt mee geleid door Joris Claeys die in 2014 al pionierde met private leningen aan ondernemingen. Mezzanineleningen situeren zich tussen klassieke bankkredieten en durfkapitaal. In het buitenland is die formule populair, in België botst ze echter op de almacht van de grootbanken die goedkope tarieven hanteren voor bedrijfsleningen. Mezzanine fondsen rekenen een hogere rente aan dan de traditionele banken, maar de financiële verplichtingen voor de betrokken bedrijven, zogenaamde covenanten, zijn minder streng.

Mezzanine Partners 2 werd opgericht in 2017 door de familie Claeys en PMV en volgde op de oprichting van een eerste fonds in 2014. Vader Leo Claeys is de schoonbroer van Rik De Nolf, voorzitter van de West-Vlaamse mediagroep Roularta. In 2018 kocht De Nolf zijn schoonbroer weg uit het bedrijf waarvan Leo Claeys jarenlang aan het hoofd van de drukkerij stond. Zijn zonen Joris en Edward legden zich toe op bedrijfsfinancieringen. Ze doen dat met Capital@rent voor leningen aan kmo’s en voor grotere bedragen via Mezzanine Partners. Ze richtte dat fonds en ook diens opvolger Mezzanine Partners 2 samen op met de publieke investeerder PMV op.



Vorig jaar werd bekend dat er een voorstel was om een derde Mezzanine Partners-fonds op te richten. Maar de familie Claeys stapte niet in. ‘We hebben de jongste jaren met onze mezzanineleningen een kleine niche gevonden, maar de Belgische ondernemers financieren zich nog altijd voor 95 procent bij de vier traditionele grootbanken’, zei Joris Claeys daarover aan de Tijd. ‘België is daarmee een uitzondering in West-Europa, als het dorp van Asterix. Nergens zijn de banken zo dominant en nergens zijn hun tarieven ook zo goedkoop.’

Joris Claeys startte wel West Wing Credit opgestart. Het is een fonds dat geld van meerdere investeerders samenbrengt en dat belegt in andere fondsen. West Wing Credit zamelde zowel bij institutionele beleggers als bij andere ondernemersfamilies en mikt op 100 miljoen euro. Het fonds moet zes tot acht investeringen in nieuwe Europese en Amerikaanse kredietfondsen doen. Met de patrimoniumvennootschap Cennini investeert de familie Claeys daarnaast onder meer ook in vastgoed.