NIEUW – Le Pain Quotidien kapitaliseert eigen bakkerij met 22 miljoen euro

De holding PQ Licensing heeft het kapitaal van l’Atelier du Pain opgetrokken met 22,2 miljoen euro tot 23,8 miljoen euro. PQ Licensing is de holding die tot op vandaag de bakkerijketen Le Pain Quotidien overkoepelt. L’Atelier du Pain is de industrieel biologische bakkerij van de groep die in Ninove. Le Pain Quotidien zelf verkeert momenteel in een gerechtelijke reorganisatie om het faillissement te ontlopen. Daarbij wordt de holding PQ Licensing leeggemaakt om daarna te worden vereffend. De investeerders in de groep zijn daarbij grotendeels hun geld kwijt. Het gaat in eerste instantie om de AB Inbev familie de Spoelberch. Die controleerde via de holding Cobepa 43 % van PQ Licensing maar ze investeert nu wel mee met durfkapitalist M80 in de nieuwe holding BrunchCo die de afgeslankte groep een nieuwe toekomst moet geven.



De kapitaalverhoging bij l’Atelier du Pain gebeurt door een omzetting van schulden aan PQ Licensing. Die laatste droeg eerder al zijn activa over aan BrunchCo. Die zal nu de nieuwe groep overkoepelen. Die groep omvat de Belgische en Franse winkels in eigen beheer, de bakkerij l’Atelier du Pain, de rechten op het merk en de contracten met de internationale franchisenemers. Wat dat laatste betreft, werden de Amerikaanse franchiserechten afgestoten. Voor de Britse franchisezaken werd geen overnemer gevonden. Een deel daarvan wordt nu ondergebracht bij BrunchCo. Precies op die beide Angelsaksische markten verloor Le Pain Quotidien veel geld.

Le Pain Quotidien ging jarenlang door als een modelbedrijf met grote toekomstkansen. Dat lukte dus niet. De groep werd in 1990 opgericht door de Brusselse chef-kok Alian Coumont en later geleid door Vincent Herbert. Het bedrijf profileerde zich als een duurzame bio-keten onder het motto “Doing well by doing Good”. Maar volgens Herbert, die begin 2018 terugtrad als CEO, werd precies dat principe de voorbije jaren overboord gegooid en werd gekozen voor winst in plaats van principes. Dat ondermijnde volgens hem de spirit en meteen de toekomst van de zaak. Dat kostte de investeerders in PQ Licensing meteen ook hun centen. Naast de familie de Spoelberch gaat het dan onder meer nog om de familie Josi (Jean-Marie Laurent Josi is CEO van Cobepa) en Emiel Lathouwers (ex-A.S. Adventure).