NIEUW – Limburgse LRM pompt 1,4 miljoen euro in Indische diamantfabriek

De Limburgse Reconversiemaatschappij, afgekort LRM, pompt 1,4 miljoen euro in het bedrijf Heyaru Engineering. De publieke investeringsmaatschappij verwerft daarbij 11,4 % van het Indische bedrijf dat in Lommel een zogenaamde “diamantfabriek” gaat bouwen. In zo’n fabriek wordt synthetische diamant gemaakt op basis van vernevelde koolstof die wordt verdampt. Op termijn moet het de grootste diamantfabriek van Europa worden. Maar voorlopig blijft het een start up die fors wordt ondersteund door de belastingbetaler. De overheid draagt via LRM 1,4 miljoen euro kapitaal aan plus 2 miljoen subsidies van de Vlaamse regering. De Indische eigenaars staan voor een inbreng van 11,2 miljoen. Maar 8,6 miljoen euro daarvan is een waardering voor de productierechten. Slechts 2,6 miljoen euro is cash. Dus minder dan de Vlaamse publieke inbreng.



Het project wordt omschreven als vol potentiemogelijkheden. In eerste instantie gaat Heyaru in Lommel kunstdiamant maken voor de juweelsector. De Indische eigenaars zijn ook actief in de juwelenindustrie. Maar op termijn kan er synthetische diamant worden gemaakt met industriële toepassingen voor kwantumcomputers en -sensoren. Mogelijke partners daarbij zijn Imec en de universiteit van Hasselt. En natuurlijk is er nog Antwerpen, nog steeds het wereldcentrum van de handel in diamant.

De komst van Heyaru Engineering is ook belangrijk voor de ontwikkeling van Kristalpark III, een 300 hectaren groot industrieterrein waar met 300.000 zonnepanelen het grootste zonnepark van de Benelux in aanbouw is. Heyaru is een grote energieverbruiker en zal daarvoor gebruik maken van het zonnepark. Het zonnepark is een initiatief van precies LRM samen met de gemeente Lommel.