NIEUW – Diamanten die zelf groeien zijn 8 miljoen euro waard

Het klinkt een beetje zoals in een science fiction sprookje: diamanten die van zichzelf groeien. Voor de Vlaamse regering mogen we hopen dat het geen sprookje is, maar harde realiteit. De regering verleende immers 2 miljoen euro subsidie aan het Indische bedrijf Heyaru voor de bouw van een “maakdiamantbedrijf” in het Limburgse Lommel. De Indiërs hebben nu alvast een eerste stap gezet in de realisatie van hun project. Hun Belgische dochter Heyaru Engineering verkreeg de rechten van wat officieel heet “‘Confidential Know How Description voor de hele wereld voor de eeuwigheid zonder enige vergoeding aan de eigenaars van de rechten”. Die licentie om diamanten te laten groeien wordt gewaardeerd op 8,6 miljoen euro.



De techniek luistert naar de naam “chemical vapour deposition” of kortweg CVD. Je zou het in het Nederlands kunnen vertalen als “dampverwerking”, een dure labo-technologie die diamanten in laboratoria kan laten groeien. CVD stelt zogenaamde diamantzaden onder druk bloot aan een koolstofrijke vernevelde omgeving. Onder gunstige omstandigheden begint de koolstof zich af te zetten op de diamantzaden die beschikbare koolstof accepteren. Op die manier start een proces van natuurlijke kristallisatie. (Lees verder onder de foto)

Ongeslepen kunststofdiamant

De CVD methode om kunstdiamant te maken, verschilt van de huidige technieken die veel hogere drukken bevatten en meer onzuiverheden zouden afgeven aan de diamant. De CVD diamant zijn ook de hardste in hun soort. Slechts 2 procent van de natuurlijke diamanten heeft de noodzakelijke hardheid die nodig is om ingezet te worden in industriële en technologische toepassingen als optica, telecommunicatie of energie. Een van de redenen dat Heyaru voor Lommel kiest, is het diamantonderzoek aan de Uhasselt.

Concreet wordt de licentie overgedragen door Da Vinci International Holdings Ltd, een holding van de Indiërs met zetel in de Verenigde Arabische Emiraten. De ambitie van Heyaru is alvast niet gering. De komende vijf tot tien jaar willen ze in Limburg de grootste diamantfabriek van Europa uit de grond stampen. Daar is een globale investering mee gemoeid van 262 miljoen euro. Het project biedt uitzicht op 120 tot 150 arbeidsplaatsen. Nu, in een eerste fase, gaat het om een investering van 30 miljoen dollar of 26 miljoen euro, goed voor 12 tot 15 werknemers.