NIEUW – Luc Leenknegt pompt 75 miljoen euro in PerPetum Europe

Luc Leenkengt (Foto: RV)

De 55-jarige Luc Leenknegt en zijn partner Lucrèce Meulemeester zijn een koppel ondernemers om in de gaten te houden. Leenkengt is specialist in zonne-energie en bouwt in snel tempo zijn groep Perpetum Energy uit. Nu kapitaliseert hij zijn nieuwe vennootschap PerPetum Europe met 75 miljoen euro. Hij doet dat via de vennootschappen PerPetum Energy en Green4Power. Die laatste is voor 30 % in handen van de Waalse overheid. Leenkengt is bijzonder actief in Wallonië en dus was de aanwezigheid van de Waalse overheid in zijn bedrijf onvermijdelijk. Recent overkoepelde hij de parking van het Waalse dierenpark Pairi Daiza met zonnepanelen, goed voor een productiecapaciteit van 20 megawatt. In totaal staat PerPetum nu voor een geïnstalleerde zonnecapaciteit boven de 180 megawatt, goed voor elektriciteit voor 130.000 mensen. Binnenkort komen Leenknegt en Meulemeester in onze ranglijst.

De van Roeselare afkomstige Luc Leenknegt begon 13 jaar geleden als een kleine installateur van zonnepanelen uit Sint-Denijs-Westrem. PerPetum bezit vandaag in Wallonië een marktaandeel van 50 procent voor grote projecten met zonnepanelen, en installeerde daar ook negen van de tien grootste zonnepanelenparken. Zo is het zonnepark in Tertre bij Saint-Ghislain goed voor negen hectaren en in totaal 18.720 zonnepanelen. Die zonnepanelen produceren samen een capaciteit van 6,4 megawatt. Op de parking van dierenpark Pairi Daiza zijn dan weer 62.750 zonnepanelen geïnstalleerd, goed voor een vermogen van 20 megawatt. Daarmee voorziet Pairi Daiza volledig in zijn eigen elektriciteit.Vorig jaar werd in Eigenbrakel de bouw gestart van wat het grootste zonnepanelenpark op de grond, en dus niet op daken, van Wallonië moet zijn. Het bestaat uit 18.500 zonnepanelen, geplaatst op een oppervlakte van 19 hectare in de voormalige zandgroeve van Alconval. Het park moet jaarlijks 13 megawatt stroom opwekken. De gemeente Eigenbrakel investeert 10 miljoen euro in het project. De zonnepanelen worden aan het naburige bedrijf UCB verhuurd, dat er jaarlijks ongeveer 500.000 euro voor neertelt.

Leenknegt wil de komende tijd jaarlijks met 100 megawatt kunnen groeien. In Vlaanderen plaatste PerPetum onder meer zonnepanelen bij luierfabrikant Ontex en bij siliconenproducent Soudal. Het bedrijf werd door het Vlaams Energiebedrijf (VEB) ook verkozen als partner om zonnepanelen te installeren op openbare gebouwen zoals scholen, bibliotheken en gemeentehuizen.