NIEUW – Lucratieve Ethias deal verankert familie Weerts in de Waalse politiek

Yves Weerts (vooraan), hier in een bedrijfsvideo.

De logistieke groep Weerts, in handen van Yves en Pascal Weerts, kon vorig jaar fors de vruchten plukken van de joint venture die werd afgesloten met de verzekeraar Ethias. Beide bedrijven stappen in een 50/50 joint venture met het oog op de gezamenlijke uitbouw van een pan-Europese portefeuille van logistiek vastgoed met Luik als centraal punt. Ethias reserveert daarvoor een investeringsenveloppe van 160 miljoen euro wat staat voor 50% van de investeringscapaciteit die de joint venture ambieert, goed voor een initiële portefeuille van om en bij 700.000 m². Weerts Group staat vervolgens in voor het verdere beheer van de portefeuille. Vorig jaar kon het bedrijf op groepsniveau een winstcijfer voorleggen van maar liefst 92 miljoen euro waarvan 86 miljoen toekwam aan de groep Weerts. Het vermogen van de familie Weerts stijgt daarmee van 86 naar 182 miljoen euro. Vanuit haar hoofdzetel in Voeren verankert de familie zich daarmee definitief in de Waalse en Luikse politiek.

Belangrijkste onderdeel van de groep Weerts dat in de joint-venture wordt ingebracht is de multimodale logistieke hub van 90.000 m² op de Trilogiport site in Oupeye, gelegen op een concessieterrein van ‘Le Port Autonome de Liège’. De site ‘Weerts Logistic Park III’ bestaat uit een volledig geautomatiseerde koelopslag van 20.000 m² en standaard opslagruimtes van 70.000 m². Het Trilogiport project moet de Luikse haven een plaats geven in de economie met toegang tot 3 zeehavens: Antwerpen, Rotterdam en Duinkerken. Het logistiek project van Weerts vergt daarbij een investering van 50 miljoen euro en moet over een periode van 4 jaar 400 arbeidsplaatsen creëren. Het hele project wordt financieel mee verankerd door de Waalse overheid die via haar investeringsholding Sparaxis, een dochter van de SRIW, vorig jaar 6,5 miljoen euro leende aan Weerts. SRIW ondervoorzitter Eric Poncin werd daarmee meteen ook de derde bestuurder van Weerst Group naast Yves en Pascale Weerts.



De multimodale hub op de Trilogiport site in Luik is één van de zowat 15 industriële gebouwen, verspreid over een 7-tal sites, die binnen de joint venture zullen vallen. In 2021 verwierf Ethias al twee logistieke panden, een in Tessenderlo en een andere in Bury St. Edmunds in Engeland. De verzekeringsmaatschappij wil daarbij investeren in een geografisch gediversifieerde portefeuille van nieuwe, state-of-the-art en duurzame gebouwen die voor lange termijn verhuurd zijn aan kwalitatieve huurders.