NIEUW – Luikse families Bailly en Wolf incasseerden 170 miljoen euro op verkoop parking groep MyPark

De Luikse families Bailly en Wolf mogen elk 85 miljoen euro bijschrijven op hun respectievelijke bankrekeningen. Beide families waren voor gelijke delen aandeelhouder van de parking groep MyPark die eind vorig jaar werd verkocht aan de Franse parkingexploitant Effia, een dochter van de Franse autobusgroep Keolis. MyPark beheert 22 parkings in België gaande van iconische locaties zoals het Ladeuzeplein in Leuven en de Parking Cathédrale in Luik tot een aantal kleinere locaties. Alles samen zijn die goed voor 12.500 parkeerplaatsen. Hoeveel de Franse groep betaalde voor MyPark bleef tot op vandaag discreet onder de radar. Onze redactie kreeg echter bevestiging dat het overnamebedrag wel degelijk 170 miljoen euro is. Dat betekent dat de Fransen gemiddeld 13.500 euro hebben betaald per parkeerplaats. Of nog, 8 keer de omzet van 21,5 miljoen euro van MyPark.



De vennootschapsstructuur van MyPark is weinig transparant. Het is pas net voor de verkoop aan Effia dat een aantal vennootschappen werden gefusioneerd en gegroepeerd. Ook de aandeelhoudersstructuur is niet echt verankerd in vennootschappen. MyPark werd opgericht in 1975 met hoofdzetel in Luik. De groep beheert vandaag parkings in Antwerpen, Brussel, Luik, Louvain, Louvain-la-Neuve, Namen, Kortrijk en Hasselt. De belangrijkste daarvan zijn Luik, Leuven en Brussel. Samen stalde de groep in 2018 6 miljoen voertuigen, goed voor een omzet van 21 miljoen euro.

Effia zelf is een bedrijf met een omzet van 219 miljoen euro en 1.100 medewerkers. MyPark telt 63 werknemers. Binnen Europa staat Effia voor 235.000 beheerde parkeerplaatsen verdeeld over 570 parkings in 280 steden. Ter vergelijking: de Belgische marktleider Interparking, ooit opgericht door de familie De Clercq, beheert 950 parkings voor ongeveer 415.000 plaatsen in 416 steden. In België staat het bedrijf voor 65 parkings. Eind oktober vorig jaar nam het Nederlandse pensioenfonds APG een belang van 39% in Interparking. De vastgoedtak van de verzekeringsgroep AG bezit 51% van Interparking.