NIEUW – Luikse kunstmecenas Stéphane Uhoda start Explo Invest op

Stephane Uhoda (Foto: RV)

De Luikse ondernemer Stéphane Uhoda heeft de nieuwe vennootschap Explo Invest opgericht en meteen gekapitaliseerd op 0,25 miljoen euro. Uhoda is in Luik in de eerste instantie bekend als investeerder in kunst en tegelijk als mecenas. Minder bekend is het feit dat hij met zijn holding Financière Saint Paul 36 miljoen euro winst wist te maken door een netwerk van 78 benzinestations in 2020 te verkopen aan Q8. Zijn bedrijf is nu nog actief met carwash bedrijven en beheer van parkeergarages. Zijn zoon Stéphane-Alexandre start ondertussen een keten op van Luikse delicatesse- en traiteurzaken. Een herberekening brengt het vermogen van de familie Uhoda op 43 miljoen euro.

Uhoda kwam recent in de belangstelling met de opening van de galerij van Aurore Morisse in het centrum van Luik. Morisse werkt met keramiek. De galerij is gevestigd in een gebouw van Uhoda. En in het station Luik-Guillemins sponsort hij een groots opgezet kleurenwerk van de Franse kunstenaar Daniël Buren. Zelf investeert Uhoda in eerste instantie in hedendaagse kunst. Samen met zijn broer Georges bouwde hij een kunstverzameling uit, met werk van zowel Belgische als internationale namen, waaronder Marthe Wéry, Michel François, Sol Lewitt, Gilbert & George, James Turrell, Claudio Parmiggiani en Daniel Buren. Begin 2023 wil de familie Uhoda haar kunstcollectie openstellen voor het grote publiek.



Ondertussen blijft de familie ook commercieel actief. De oudste zoon Stéphane Alexandre lanceert de traiteur keten ‘Uhoda Epiceries’ nu al goed voor drie vestigingen in Luik.