De familie Uhoda [472]

Vermogen € 43 059 000
Gekend als Uhoda
Activiteit Distributie en diensten
Inplanting Luik
Huidige positie 472


De grootouders van Stefan Uhoda waren op de vlucht voor het communistische regime van Josip Tito in Joegoslavië wanneer ze in België aankwamen. Bedoeling was dat ze hier de boot zouden nemen naar de VS. Maar grootvader overleed plots en grootmoeder vond werk op een kantoor in Luik. Zo bleef de familie in België en verankerde zich in de vurige stede.

Stefan Uhoda ging van start als werknemer van de benzineverdeler Esso. Maar al snel bouwde hij zijn eigen benzinestation uit, nabij de Kennedy brug in Luik. Uit die activiteit groeide een bedrijf dat benzinestations exploiteerde, carwashes, baanwinkels en 4 parkeergarages.

In 2019 verkocht Uhoda zijn 75 benzinestations aan de groep Q8. Uhoda is een grote verzamelaar van hedendaagse kunst, maar ook een stripfanaat. In 2018 organiseerde hij soort belevingstentoonstelling in de Heyzel rond de smurfen. Hij investeert er 5 miljoen euro in. Er komen 240.000 bezoekers op af. Daarna verhuist de tentoonstelling in 250 containers, eerst naar Parijs, later naar Korea. Hij ondernam ook een poging om Brussel op de lijst te zetten van steden die een E race organiseren, samen met Buenos Aires, Mexico City, Monaco, Parijs, Berlijn, New York City en Montreal. Een E race is een Formule 1 maar met elektrische wagens op een stratencircuit. De gemeente Koekelberg zag dat wel zitten en stelde een circuit voor rond het Elizabetpark, in de schaduw van de basiliek. Het Brussels Hoofdstedelijk gewest trok echter een streep door die ambitie die ook op verzet stuitte van de buurtbewoners.