NIEUW – Maltese eigenaar trekt kapitaal te renoveren Astoria Hotel op tot 24 miljoen euro

De façade van het Astoria Hotel zoals die er na renovatie uit moet zien.

De Maltese hotelgroep Corinthia pompt 15 miljoen extra kapitaal in haar Belgische dochtervennootschap Hotel Astoria. Het eens zo prestigieuze hotel aan de Brusselse Koningsstraat stond 15 jaar te verkommeren tot de groep Corinthia, in handen van de familie Pisani, het opkocht in 2017. Momenteel is de renovatie volop in uitvoering. De NV Hotel Astoria beschikt nu over 24 miljoen euro kapitaal. De renovatiewerken zouden oplopen tot 80 miljoen euro. Het Brusselse Gewest draagt 2,7 miljoen euro bij. Eind 2023 moeten de eerste gasten ontvangen worden in de 121 kamers. Hotel Astoria moet dan één van de meest luxueuze Brusselse hotels zijn.

De renovatie van het hotel liet lang op zich wachten omdat de impact op het beschermde gebouw zeer groot is. De grond onder het hotel moet volledig worden vervangen na vervuiling door stookolie. Dat vereist een zware stabilisering van de hele voorgevel van het gebouw. Bovenop de oorspronkelijke structuur komen twee extra verdiepingen. En naast het hotel komt een deel nieuwbouw. Het project wordt geleid door de Belgische architect Francis Metzger en wordt gezamenlijk uitgevoerd door bouwbedrijven Jansen en Herpain.Hotel Astoria is oorspronkelijk gebouwd in 1909 op order van koning Leopold II voor de internationale tentoonstelling van Brussel in 1910. Het was ooit het topadres in de stad en ontving gasten als Winston Churchill, Salvador Dalí en Andy Warhol. (lees verder onder de foto)

De art nouveau centrale zaal van het Astoria Hotel in haar authentieke vorm.

Tsunami van hotels

Corinthia investeert in het Astoria hotel op een moment dat heel de hoofdstad wordt overspoeld met plannen voor nieuwe of gerenoveerde hotels, meer bepaald in het hogere of luxe segment. Aan het Rogierplein werd het vroegere Crowne Plaza door haar nieuwe eigenaar de Zweedse groep Pandox heropent als het zakenhotel DoubleTree by Hilton. Pandox vernieuwde eerder al het aanleunde Indigo hotel tot een viersterrenhotel. Nog vorig jaar ging op het Martelaarsplein het exclusieve vijfsterren hotel Juliana Hotel Brussels open, goed voor 37 kamers en zes suites ingericht door de Italiaanse ontwerper Eugenio Manzoni, een brasserie, een binnenzwembad met sauna en hamam. In de vroegere IBM-toren aan de Kruidtuin, nu eigendom van Filip Balcaen, komt er een hotel van de kleine Britse keten The Hoxton met 198 kamers en een restaurant met rooftop. Vlakbij in de Noordwijk gaat de vastgoedgroep Befimmo in zee met de hipsterhotelketen The Standard voor de inrichting van een hotel binnen het renovatieproject van de WTC-torens. Het moet een hotel worden met 180 kamers dat 2025 de deuren opent. Ook in het iconische gebouw aan de Vorstlaan waar lang verzekeringsgroep Royale Belge en later Axa gehuisvest was, is een hotel gepland. De projectontwikkelaar Immobel heeft dan weer vier hotelprojecten op het orderboek staan, onder meer in het Muntcentrum, in het Belgacomgebouw aan de Zavel, op het De Brouckère plein en aan het Zuidstation. Alle capaciteit zou eerst worden ingevuld door toeristen aangevuld met een zakenpubliek. Een aantal projecten zal nog drie of vier jaar op zich laten wachten in uitvoering.