NIEUW – Martin De Prycker wordt bestuurder van Arkite

Johan Smeyers, oprichter van Arkite

Martin De Prycker, vroegere CEO van Barco en ook gekend van zijn durfkapitaalfonds Qbic, wordt onafhankelijk bestuurder bij de Limburgse tech start-up Arkite. Die laatste verhoogt tegelijkertijd zijn kapitaal met 1,5 miljoen euro tot 4,1 miljoen euro. De helft van die kapitaalverhoging wordt onderschreven door de Limburgse Reconversiemaatschappij LRM. Het durfkapitaalfonds Capricorn onder leiding van Jos Peeters stapte eerder al in het kapitaal van Arkite en volgt ook nu de operatie. Arkite maakt analyse begeleiders voor de maakindustrie.

Arkite, gevestigd in de C-Mine Crib in Genk, ontwikkelde in 2016 de Human Interface Mate. Deze 3D-sensor met projector begeleidt complexe handelingen van werknemers in het productieproces. Het laat hen toe complexe handelingen uit te voeren met dezelfde precisie en zekerheid als een robot. De HIM begeleidt het productieproces stapsgewijs. Wanneer de operator een fout dreigt te maken, wordt er meteen feedback gegeven en duwt het systeem zelf op de pauzeknop. De HIM wordt dan ook vooral ingezet bij precisieprocessen onder meer in de luchtvaart- en auto-industrie. Klanten zijn onder andere de autoconstructeurs Volvo en Ford, toeleveranciers zoals Alro en Benteler, machinebouwer Atlas Copco en luchtvaartbedrijf Thales.



Het bedrijf werd opgericht door Johan Smeyers. Die onderschrijft nu 0,34 miljoen euro van de kapitaalverhoging. Dat is evenveel als Capricorn. LRM is goed voor 0,75 miljoen euro. De verse middelen ondersteunen de groei van Arkite, ook op buitenlandse markten.