Het Gentse biotechbedrijf Confo Therapeutics heeft eind vorig jaar 10 miljoen euro verse middelen opgehaald. Het kapitaal van de start up wordt verhoogd van 8,7 naar 15,3 miljoen euro. 3 miljoen euro wordt geboekt als uitgiftepremie. Dat is de meerwaarde van de aandelen tegenover vorige kapitaalverhogingen. Het geld is afkomstig van de bestaande aandeelhouders van het bedrijf, in eerste instantie durfkapitaalfondsen. Confo Therapeutics, een spin-off van de VUB, maakt zogenaamde ‘confobodies’, of eiwitten van kameelachtigen, om ziektes te behandelen. Die confobodies worden gebruikt als bouwmateriaal bij de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen.
Investeerders van Confo Therapeutics zijn de durfkapitalisten Capricorn Venture Partners, QBic en V-Bio Ventures. Maar ook de Participatiemaatschappij Vlaanderen en het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB). De confobodies zijn een uitvinding van Jan Steyaert, professor aan de VUB en het VIB. Steyaert stond eerder al aan de wieg van Ablynx, het biotechbedrijf dat vorig jaar werd overgenomen door de Franse farmareus Sanofi. Ablynx werkt ook met antilichamen van kamelen, maar zij noemen het nanobodies. Ze zijn kleiner dan traditionele antilichamen, waardoor ze beter geschikt zijn om ziektes aan te pakken. Ook de confobodies van Confo Therapeutics werden ontdekt in de laboratoria van Steyaert. Confo Therapeutics sloot een exclusieve overeenkomst met het VIB om de megabodies te gebruiken. Die overeenkomst tot exclusiviteit kreeg een waarde mee van 0,2 miljoen euro.
Confo Therapeutics doet onder andere onderzoek naar fibrose in de longen en in de lever. Ten vroegste over tien jaar zal een geneesmiddel op de markt komen. Het bedrijf werkt daarbij samen met de multinational Roche.