NIEUW – Miljardairsfamilie Boone verankert speculoosbedrijf Lotus in Lembeke

Jan Boone, CEO van Lotus Bakeries. (Foto: Belga Images)

De Oost-Vlaamse familie Boone heeft haar “Stichting van aandelen Lotus Bakeries” overgebracht vanuit Nederland naar de hoofdzetel van het gelijknamige koekjesbedrijf in het Oost-Vlaamse Lembeke. Met de private stichting beheert de familie de controle over en de aandelen van het beursgenoteerde succesbedrijf Lotus Bakeries. Die stichting is in handen van de derde generatie van de familie Boone. Ze telt 13 bestuurders die drie broers uit de tweede generatie vertegenwoordigen. Anton Stevens is de uitzondering bij de 13. Hij is de laatste vertegenwoordiger van de familie Stevens, de eigenaarsfamilie van de koekjesbakkerij Corona die fusioneerde met de speculoosfabrikant Lotus. Het succes van het speculooskoekje leverde de familie op vandaag een vermogen op van 4 miljard euro.

In 1958, met het oog op de Expo58 in Brussel, beslist de koekjesbakker Jan Boone sr. zijn speculoosjes niet langer enkel in grote kartonnen dozen te verpakken maar ook ook individueel, stuk per stuk. Wie op café of in de patisserie een koffie bestelt, krijgt daar vanaf dan een gratis Lotus-koekje bij. Die methode van distributie blijkt geweldige reclame te zijn die de verkoop in de grootwarenhuizen in een niet eerder geziene mate stimuleert. Lotus Bakeries hanteert ze vandaag de dag nog altijd bij het veroveren van nieuwe markten in het buitenland. De naam van het speculooskoekje werd ondertussen gewijzigd in het internationale Biscoff, een biscuit bij de coffee.



De internationale groei van het bedrijf krijgt vorm met Karel Boone, de zoon van Jan sr. Twee van zijn broers werken eveneens in het fusiebedrijf Lotus-Corona. Matthieu staat in voor de verkoop en de marketing, Stanislas, Stany, is operationeel directeur. Alleen de jongste van de vier, Johan, is tandarts en staat operationeel buiten het bedrijf. Stany Boone zal het bedrijf in 1998 verlaten wegens gezondheidsredenen. In 2011 wordt Jan Boone jr, zoon van Matthieu, CEO van het bedrijf.

In de huidige stichting zijn momenteel nog de kinderen vertegenwoordigd van Karel, Matthieu en Johan. Benedikte Boone, dochter van Karel, is gehuwd met Francis Van Eeckhout, referentie aandeelhouder van de beursgenoteerde producent van ramen en deuren Deceuninck. Jan Boone, CEO van het bedrijf en zoon van Matthieu, is gehuwd met Isabel Maes, de vroegere CFO van het bedrijf. Zijn zus Sofie Boone is zaakvoerder van een apotheek. Haar echtgenoot Joseph Baert is voorzitter van de raad van bestuur van Bekina, een producent van rubberlaarzen in de Vlaamse Ardennen. De nu 73-jarige Johan Boone is in de stichting nog de enige vertegenwoordiger van de tweede generatie van de familie.