NIEUW – Miljardairskoppel Gino De Raedt en Frederica Verheyden splitsen Straco op (en ontbinden het)

Ann De Raedt

Frederica Verheyden, echtgenote van de ondernemer Gino De Raedt, is bekend als oprichter van de labogroep Medina. Wanneer dat in 2020 werd verkocht aan de Franse groep CMA was het koppel meteen miljardair. Tijdens twee voorafgaande jaren aan die verkoop puurde het echtpaar om en bij 250 miljoen euro aan dividenden uit de Belgische labo’s. Hun vermogen herinvesteerden ze in de holding Straco. Die is nu definitief opgesplitst in drie stukken. Het vastgoed in Straco Re staat voor 416 miljoen euro. In Straco PE worden de belangen ingebracht die de familie aanhoudt in ondernemingen die ze controleren, goed voor 605 miljoen euro. Straco Investments is goed voor 506 miljoen euro en groepeert de minderheidsbelangen die het koppel aanhoudt in bedrijven. Gino De Raedt en Frederica Verheyden zijn beiden 74 jaar. Hun vermogen werd juridisch al overgedragen aan hun enige dochter Ann.

Straco startte met investeren in vastgoed in 1983 en wel met de eigen projectontwikkelaar Odebrecht gespecialiseerd in residentieel vastgoed. Naast de projectontwikkelingsactiviteiten beheert Straco ook een omvangrijke portefeuille van retail- en industrieel vastgoed, bestaande uit meer dan 50 gebouwen. Inzake investeringen in bedrijven is er vooreerst de Franse Biogroup die is voortgebouwd op Medina. De labo Biogroup heeft belangrijke organische groei en fusies en overnames op hun thuismarkten gerealiseerd en wil de Europese markt verder consolideren door middel van hun dienstverlening en breed productaanbod op het gebied van klinische biologie en pathologie. Andere investeringen van Straco zijn onder meer het uitzendbureau Forum Jobs, de brandbestrijder Incendin en de Nederlandse consultancy groep Welten.



Straco wordt sinds begin 2021 geleid door Erik Van Den Eynden, de voormalige CEO van ING België. Nicolas De Quinnemar, de echtgenoot van Ann De Raedt, de enige dochter van het echtpaar, is een van de prominente leden van het Straco-team en voert het woord voor de discrete familie. Vorig jaar werd duidelijk dat het echtpaar hun vermogen van 1,6 miljard euro verankerde in het voordeel van hun dochter in de Stichting Administratiekantoor (STAK) Ikigai. Het doel van de STAK Ikigai is ‘het bij elkaar houden van het familievermogen van de familie De Raedt-Verheyden over de generaties heen’ en ‘het verzekeren van zorgzaam en deskundig beheer van het vermogen dat aan de private stichting door certificering wordt toevertrouwd’.