NIEUW – Nieuwe mobiele operator Citymesh Holding start met 66 miljoen euro vermogen

Citymesh is fysiek gevestigd in Oostkamp. (Foto: Belga Images)

De nieuw opgerichte Citymesh Holding krijgt een aanvangsvermogen mee van 66,4 miljoen euro. Dat is opgebouwd uit 36,7 miljoen euro kapitaal, 1,9 miljoen euro reserves en 27,8 miljoen euro overgedragen winst. De nieuwe holding wordt afgesplitst van de Limburgse IT-Groep Cegeka die in handen is van André Knaepen. Citymesh wordt daarmee een zustervennootschap van Cegeka waar het vroeger een dochter was. Het afgesplitste bedrijf levert telecomdiensten aan bedrijven en is voor 50 % aandeelhouder van de nieuwe mobiele speler Digi Belgium. Citymesh heeft daarvoor samen met het Roemeense RCS&RDS het nieuwe bedrijf InSky opgericht. Dat krijgt meteen een kapitaal mee van 20 miljoen euro waarvan een kwart is volstort. De Roemeense partner is beter bekend onder zijn commerciële naam ‘Digi’. Het gecombineerde InSky moet het 5G netwerk uitbouwen met de frequenties die het bedrijf in 2022 binnenhaalde bij een veiling van het BIPT, het Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie. Een herberekening brengt het vermogen van André Knaepen op 605 miljoen euro.

De afsplitsing is logisch omdat Cegeka een dienstgedreven bedrijf is, met weinig activa, waar Citymesh precies wel heel veel asset bezit. Ook qua kapitaalfinanciering krijgt Citymesh als zusterbedrijf meer flexibiliteit. Dat is noodzakelijk in tijden waarin het bedrijf flink moet investeren. Met Digi Belgium start de groep aan de dure uitrol van een mobiel netwerk, waardoor ze meer intense kapitaalbehoeften heeft dan Cegeka.



De groep Cegeka kon zijn omzet vorig jaar optrekken tot boven het miljard euro, goed voor een netto winst van 132 miljoen euro. Het bedrijf is voor 71 % in handen van André Knaepen en zijn gezin. De Vlaamse investeringsmaatschappij Gimv controleert 24 %. De provincie Limburg controleert via de LRM 1% wat net evenveel is als de participatie die de Waalse overheidsmaatschappij Noshaq aanhoudt. CEO van Cegeka is Stijn Bijnens