NIEUW – Oesje! Kamiel Spiessens is goed voor 7,7 miljoen euro!

Chris Van den Durpel als Kamiel Spiessens. (Foto: Twitter)

Het personage is een al wat oudere lispelende tuinman. Hij heeft een stoppelbaard, grijze krulharen, een slecht verzorgd gebit en rode wangen. Meestal draagt hij een sjaal, een riek of hooivork en laarzen. Spiessens is door zijn spraakgebrek meestal wat moeilijk te verstaan en maakt weleens fouten uit verstrooidheid, maar hij is iemand die het altijd goed bedoelt. Dat was volgens Wikipedia Kamiel Spiessens, de meest populaire tv-figuur van Chris Van den Durpel. ‘Was’ want de 61-jarige acteur zet een punt achter zijn tv carrière. Samen met onder meer de bioscoopfilm ‘Oesje!’ zijn de typetjes van Van den Durpel goed voor een opgebouwd vermogen van 7,7 miljoen euro. Daarmee is hij één van de beter presterende Vlaamse acteurs. 

Het tv-fenomeen Kamiel Spiessens werd voornamelijk bekend dankzij het spelprogramma De Drie Wijzen op de toenmalige BRT(N), nu de VRT, waar het in 1994 debuteerde in een wekelijks komisch sketchfilmpje. Chris Van den Durpel was op dat moment vooral bekend als imitator van dokter Herman Le Compte. Na een tijd introduceerde Van den Durpel Kamiel Spiessens, de zogenaamde tuinman van de dokter. Spiessens was Van Den Durpels eerste zelfbedachte typetje dat niet op een bestaand figuur gebaseerd was. In 1995 kreeg hij zijn eigen amusementsprogramma op de Vlaamse openbare televisieomroep. Later stapte hij over naar de commerciële zender VT4.Rond het personage Kamiel Spiessens werd in 1997 ook een film gemaakt, Oesje!, tevens een van de slagzinnen van Kamiel. De film werd met 700.000 bezoekers de op acht films na meest bekeken Belgische film aller tijden in de bioscoopzalen. In de Mechelse podcast ‘Akkerdjie’ zegt Van den Durpel nu dat hij definitief een punt zet achter zijn tv-carrière. “Je kan reeksen blijven maken, maar voor mij is dat geen uitdaging meer. Ik moet echt nog getriggerd worden, en dat is niet meer zo. Ik ben nu al 30 jaar bezig en dacht: oké, het is tijd voor iets anders.” aldus de acteur.

Van den Durpel werkte lange tijd via zijn vennootschap Voices. Die ging in 2009 op in de nieuwe Voicecopy. In 2016 keerde die 3,7 miljoen euro kapitaal uit. In totaal bouwde Van den Durpel daarmee een vermogen op van 7,7 miljoen euro. U leest hier een meer uitgebreide bio.