Chris Van den Durpel [691]

Vermogen € 7 700 000
Gekend als Chris Van den Durpel
Activiteit
Inplanting
Huidige positie 691


De imitator en acteur Chris Van den Durpel was in een vorig leven lesgever in voordracht te Lokeren. In 1983 debuteerde hij als theateragent in het jeugdfeuilleton Merlina. Voorts presenteerde hij enkele programma’s zoals De Peulschil, Kwislijn en Kapers op de Kust en gaf hij gestalte aan ‘Albinus van Hoplinus’ in Interflix. In tussentijd maakte hij humoristische filmpjes voor het quizprogramma De Drie Wijzen. Dankzij deze filmpjes werd hij bekend bij het grote publiek als imitator van Dokter Le Compte, karikaturist van Paul Jambers (Paul Schampers) en uitvinder van het typetje Kamiel Spiessens. Van den Durpel had de smaak goed te pakken en in 1994 ontstond het nieuwe typetje Jimmy B. voor het praatprogramma Margriet.

Langzaamaan groeide Chris’ repertoire met imitaties van Sabien Tiels, Bart Peeters, Herman Brusselmans, La Esterella, Jan Hoet, Jean-Pierre Van Rossem en nog talloze anderen. Ook zijn zelfbedachte karakters breidden uit met bv. Sylvain Van Genechten, Snelle Eddy, Ronny King, Firmin Crets, Filip Mars en MC Joel. Na een tijdje kon hij zijn eigen humoristische programma’s vullen met sketches. Zo was er ‘Typisch Chris’, ‘Chris & Co’ en ook de herhalingsreeks ‘De Chriscollectie’ was enkele jaren op de buis. Zijn personages zongen liedjes, waarmee Chris tot hoog in de hitparade scoorde. Nummers als ‘Het isj ni moeilijk, het isj gemakkelijk!’ van Kamiel Spiessens en ‘Ik ben een vent!’ van Jimmy B bleven zelfs weken op nummer 1 staan. Al zijn songs werden verzameld op twee ‘Typisch Chris’ cd’s, waarvan de eerste meer dan 25 000 exemplaren verkocht en dus goed was voor goud.

Niet enkel in de hitparades begonnen de typetjes van Chris Van den Durpel een eigen leven te leiden, ook op televisie en het grote scherm waren er verschillende zijprojecten. Zo kreeg Kamiel Spiessens een eigen programma met ‘Kamiel vertelt’, net zoals Jimmy B. (Jimmy B. Show) en Ronny King (’t Is Maar een Spel). De films Oesje! (1997) en Firmin (2007) draaiden dan weer respectievelijk rond de karakters van Kamiel Spiessens en bokser Firmin Crets.

Na een tijdje ging de storm rond de persiflages van Chris Van den Durpel een beetje liggen, wat niet wou zeggen dat Chris zelf stil zat. Hij presenteerde o.a. ‘De Publiciteitsjaren’ ‘Fort Boyard’ en ‘Met De Deur in Huis’, deed wat gastrolletjes in Vermist, Aspe en Zone Stad, leende zijn stem uit aan de Vlaamse versies van ‘Ice Age’ en ‘The Simpsons Movie’, speelde een rolletje in de films ‘K3 Bengeltjes’ en Marina en trad aan in de musicals ‘Kuifje: De Zonnetempel’, Daens en Shrek. Ook ging hij twee jaar lang de culturele centra rond met zijn theatervoorstelling Grapjassen. Daarnaast maakte hij als Daniel Chesterfield (gebaseerd op David Copperfield) ook een reclamespotje voor Hummer in de VS.

Mede dankzij zijn vele (neven)projecten en zijn langlopende tv-contracten bij zowel Eén, VTM als VT4 – met die laatste had hij 11 jaar lang een exclusiviteitscontract – kon Chris Van den Durpel in de loop der jaren een mooi spaarpotje bij elkaar rijven.